Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Pękające czekoladowe ciasteczka – przepis

September 28, 2012 , 42899 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-czekoladowe

Jak opisać smak tych cudownych ciasteczek, które pozostaną już na długo w mojej pamięci. Smaczne, rewelacyjne, aromatyczne, to jakby za mało, aby przekazać ich cudowność:). Mój M. jak spróbował jednego już nie mógł się powstrzymać przed spróbowaniem kolejnego, przy tym powtarzając jakie są bardzo smaczne. Aromat czekolady i wanilii jaki wydobywał się podczas ich pieczenia niemożliwie testował moją cierpliwość. Nie są to kruche ciasteczka, raczej lekko wilgotne, miękkie, trochę mi przypominają pierniczki. Zachęcam Was bardzo do sprawdzenia tego przepisu, gwarantuję satysfakcję;). Z przepisu Lindy, Call my cupcakes. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 175 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 75 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder do obtoczenia ciastek

W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, lekko dociskamy wierzch ciasteczek dłonią, aby je delikatnie spłaszczyć. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego.

Komentarze

  • Reply Qajole December 23, 2016 at 00:19

    Upieklam je na 180 stopni na termoobiegu i za bardzo wyschly, ale nadal sa pyszne i bardzo czekoladowe. Ile czasu beda swieze?

  • Reply Agnieszkaa February 13, 2016 at 17:43

    Pięknie popękały,i jakie czekoladowe! Polecam,kolejny świetny przepis! ;)

  • Reply Alicja K. November 25, 2014 at 10:20

    ja trzymalam godzine i bylo w sam raz.

  • Reply Alicja K. November 25, 2014 at 10:19

    u nie to samo, cukier puder sie rozpuscil ( bardzo szybko) mimo ze byla gruba wartswa, po uplywie 12 minut ciastka byly surowe, nie popekaly. Wydaje mi sie, ze te ciastka w przepisie maja za niska temperature ( czasami roznie na roznych piekarnikach) mozna by poeksperymentowac i np zwiekszyc temperature do 170, ale smakowo- zadna rewelacja, dlatego poszukam innych ciastek na swieta.

  • Leave a Reply