Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rolady

Pulchna rolada z jabłkami – przepis

Październik 3, 2012 , 88309 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
prosta-rolada-jablkowa-2

Rolady uwielbiam w każdej postaci, oczywiście jabłka to mój ulubiony dodatek do ciast, więc nie mogło na moim blogu zabraknąć tego przepisu. Wiem, że wiele osób przeraża zawijanie ciasta, ale uwierzcie mi jest to dziecinnie proste. Pamiętajmy, aby po rozłożeniu masy na cieście delikatnie ją zwijać, a raczej „nawijać”, aby masa nie wysuwała się do przodu, potrzeba do tego jedynie troszkę delikatności. Do tego przepisu dodałam galaretkę agrestową, ponieważ tylko taką miałam w domu, ale chyba lepsza będzie cytrynowa. Moja uzyskała mocno zielony kolor i trochę dziwnie wygląda;). Masa jabłkowa jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce mocno zwarta, więc jeśli wolicie bardziej luźniejsze nadzienie, dajcie tylko połowę galaretki. Z przepisu sto kolorów w kuchni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 jabłka
  • galaretka np. cytrynowa
  • 1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO

  • 16 g cukru waniliowego

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.

Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.

W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 11:05

    Czy biszkopt trzeba wlozyc juz do nagrzanego piekarnika i czy pieczemy z termoobiegiem?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 16, 2016 at 16:57

      Zawsze do nagrzanego ja pieke bez termoobiegu :)

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 10:51

    Mam pytanie odnośnie pieczenia, 190 stopni ale z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 10:07

    Zrobiłam wczoraj rolade dzisiaj ją odwijam ze sreberka po całonocnym leżeniu w lodówce i bardzo się klei, napisała Pani że sypie nawet 2 torebki cukru waniliowego ja posypałam niecałą 1 torebkę i zjadłam kawałek i jest bardzo słodka, poza tym nie wiem jak u Pani ladnie rolada się zawinęła ja miałam taką samą blachę i nie ma takiego efektu zawinięcia, tak jakby była za krótka :(

  • 1 2

    Dodaj komentarz