Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki

Babka Caffe latte

October 5, 2015 , 75692 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka Caffe latte to w internecie jeden z popularniejszych wypieków. Łączy w sobie trzy warstwy ciasta: jasną o maślanym smaku, ciemniejszą o smaku kawy lub cappuccino i warstwę kakaową. Babka jest niezwykle pyszna, delikatna i wilgotna. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś koniecznie poznaj jej smak i wspaniały aromat.

W przypadku tego wypieku najważniejsze jest, aby składniki miały identyczną temperaturę pokojową. Nie dodajemy zimnych jajek, mleka lub masła, ponieważ na pewno wyjdzie nam zakalec.

Druga zasada to nie miksować za dużo, im więcej miksujesz tym babka będzie cięższa. Mieszaj tylko do połączenia składników nie dłużej.

Babka Caffe latte to bardzo fajne połączenie smaku kilku ciast. Ja nie dodawałam kawy, a zamiast tego 3 łyżeczki cappuccino orzechowego. Świetnie się przechowuje i dobrze smakuje następnego dnia. To po prostu jedna z najpyszniejszych babek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka caffe latte

BABKA CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki cappuccino (proszek)
  • 3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
Masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy cukry i ponownie miksujemy przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Formę o wym. 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch jasną. Środek ciasta trochę nacinam wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

babka caffe latte
babka caffe latte
babka caffe latte

Komentarze

  • Reply Maria Magdalena May 2, 2020 at 00:08

    Zrozumiałam, że dodajemy całe jajka. Czy dobrze?

    • Reply aneta May 2, 2020 at 07:00

      tak :)

    1 2

    Leave a Reply to Maria Magdalena Cancel Reply