Znajdź swój przepis

Ciastka z jabłkami (całuski)

14 października, 2022

Ciastka z jabłkami całuski to przepyszne i lekkie ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku. Bardzo szybko je wykonasz i jeszcze szybciej zjesz.

Ciasteczka są zaraz po upieczeniu są lekko kruche, a zarazem wilgotne w środku. Jabłka możesz lekko oprószyć i wymieszać z cynamonem. Podczas pieczenia będzie cudowny aromat i zyskasz na smaku.

W przygotowaniu ciasta najważniejsze jest szybkie wykonanie, aby zbytnio nie nagrzać składników. Im ciasto będzie szybciej wykonane, tym ciasteczka później będą bardziej kruche. Ciasto można wykonać 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać owinięte folią w lodówce.

Ciastka z jabłkiem całuski są uwielbiane przez dzieci. Przepis jest tak prosty, że wykonasz je w formie zabawy z dziećmi.

Zainspiruj się moimi innymi przepisami na ciasteczka.

ciastka z jabłkami usteczka

CIASTKA Z JABŁKAMI (CAŁUSKI)

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 300 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego twarogu zmielonego lub serka naturalnego np. Piątnica
  • 180 g zimnego masła
  • 1 zimne żółtko
  • 3 – 4 małe jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO

  • cukier puder lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy twaróg lub serek, kawałki masła oraz żółtko. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (czasami używam tłuczka do ziemniaków). Następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki o grubości ok. 0,5 cm lub nieco większe i skrapiamy sokiem z cytryny (możemy lekko oprószyć cynamonem). Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy dosyć cienko na ok. 2 – 3 mm. Wykrajamy krążki szklanką lub foremką o średnicy ok. 7 cm. Układamy na każdym kółku pokrojony kawałek jabłka, składamy na pół i dosyć mocno sklejamy brzegi (przypomina to składanie pieroga). Układamy na blaszce ciasteczka jeden obok drugiego. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

ciastka z jabłkami usteczka ciastka z jabłkami usteczka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasteczka zrobione wyszły super pyszne ????, przepis ???? polecam

  2. Pani wypieki są cudowne i smaczne często korzystam z tych przepisów i wszystkim smakują ????jest Pani super a ciastka całuski z jabłkiem zrobię z moją wnusia

  3. Anna Roszczyniała says:

    Przepis bardzo ciekawy zaraz go wypróbuję.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x