Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Bylo pyszne i rewelacyjne wystarczy zrobic zgodnie z przepisem pozdrawiam
Zrobiłam to ciasto po razu drugi pomimo pierwszej nie udanej próby i tym razem wszystko pięknie wyrosło bez zakalca
Wina leżała po mojej stronie, nie potrzebnie wrzuciłam wszystko do thermomika i za długo mieszałam!! Ale za drugim podejściem składniki połączyłam mieszając widelcem
Ciasto pięknie wyrosło
Ale brakuje mi tu jednak jakiejś nutki smakowej, może starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy
Pozdrawiam
faktycznie mozna dać cukier waniliowy ale sok z cytryny tez nadaje fajnego posmaku
bardzo apetyczne wyszło
Czy ciasto należy piec w temp 180′C z termoobiegiem? i Czy można upiec w tortownicy??
Bez termoobiegu jesli chcesz piec w tortownicy to w takiej o sr. 26 cm. Czas pieczenia moze sie wydluzyc jesli bedzie za moco sie przypiekac z gory zakryj je folia aluminiowa. Pozdrawiam
Dziś kolejna próba. Tym razem od początku w 180 C ale nadal dłużej w piekarniku, aniżeli podaje przepis. Zeszło mi się 1,5h. Pomimo to ciasto pycha:))
Kama