Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czerwiec 8, 2015 , 937385 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Odpowiedz Ala Czerwiec 20, 2015 at 18:27

    Bylo pyszne i rewelacyjne wystarczy zrobic zgodnie z przepisem pozdrawiam

  • Odpowiedz Ivonqa Czerwiec 18, 2015 at 06:31

    Zrobiłam to ciasto po razu drugi pomimo pierwszej nie udanej próby i tym razem wszystko pięknie wyrosło bez zakalca :) :) Wina leżała po mojej stronie, nie potrzebnie wrzuciłam wszystko do thermomika i za długo mieszałam!! Ale za drugim podejściem składniki połączyłam mieszając widelcem :) Ciasto pięknie wyrosło :) Ale brakuje mi tu jednak jakiejś nutki smakowej, może starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy :) Pozdrawiam

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 19, 2015 at 13:40

      faktycznie mozna dać cukier waniliowy ale sok z cytryny tez nadaje fajnego posmaku :)

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 6, 2015 at 09:28

      bardzo apetyczne wyszło :)

  • Odpowiedz Gość Czerwiec 15, 2015 at 16:33

    Czy ciasto należy piec w temp 180′C z termoobiegiem? i Czy można upiec w tortownicy??

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 15, 2015 at 16:38

      Bez termoobiegu jesli chcesz piec w tortownicy to w takiej o sr. 26 cm. Czas pieczenia moze sie wydluzyc jesli bedzie za moco sie przypiekac z gory zakryj je folia aluminiowa. Pozdrawiam

  • Odpowiedz Kama Czerwiec 14, 2015 at 20:39

    Dziś kolejna próba. Tym razem od początku w 180 C ale nadal dłużej w piekarniku, aniżeli podaje przepis. Zeszło mi się 1,5h. Pomimo to ciasto pycha:))

  • Odpowiedz Kama Czerwiec 14, 2015 at 20:36

    Kama

  • 1 2 3 4 8

    Dodaj komentarz