Znajdź swój przepis

Ciasto mały książę

7 kwietnia, 2025

Ciasto mały książę to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z kremem czekoladowym straciatella oraz wiśniami w galaretce.

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Dodatek oleju Kujawski 3 ziarna sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Dodatek oleju nie zmienia smaku i zapachu ciasta.

Kujawski 3 ziarna to połączenie oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, który jest idealny do smażenia, pieczenia i gotowania. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.

Idealny do smażenie placuszków, ale również jako dodatek do babeczek (szczególnie bananowych) i ciast.

REKLAMA:

Krem straciatella jest słodki, czekoladowy z dużą ilością startej czekolady. Idealnie pasuje do ciasta czekoladowego.

Wierzch to lekko kwaśna galaretka z wiśniami, która świetnie podkręca i ożywia smak całego ciasta.

Ciasto będzie doskonałe nie tylko na niedzielne spotkanie rodzinne, ale również nadchodzące święta lub urodziny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA PISTACJOWA Z POLEWĄ

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

MAZUREK DUBAJSKI

REKLAMA:
ciasto mały książe

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 130 g cukru
  • 50 ml wody o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA WIŚNIOWA

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • ok. 300 g wiśni mrożonych lub świeżych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcesz przygotować przepis na dużą blaszkę 25 x 35 cm wystarczy zwiększyć składniki o połowę.

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mrożone wiśnie rozmrażamy i lekko odsączamy z nadmiaru soku.

Cukier wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy wodę, olej oraz wsypujemy kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka miksujemy na puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wprost do miseczki przesiewamy suche składniki, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę o temp. pokojowej. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia.

Krem wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Wiśnie układamy na kremie i wykładamy tężejącą galaretkę na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Post sponsorowany

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto przepyszne ! Zrobilam na święta wielkanocne i wszyscy się zachwycali. Dziękuję 🙂

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Czy krem czekoladowy dodany do śmietanki to po prostu Nutella?

  3. Czym można by zastąpić żelatynę w kremie?
    Mascarpone, serkami homogenizowanymi?

    1. Tak lub śmietan – fix :)

  4. Czy można użyć wiśni z kompotu ?

  5. Super przepis. Czy krem czekoladowy można zastąpić płynną czekoladą deserową ?

    1. Tak, ale dzień wcześniej połącz z gorącą śmietanką, ostudź i włóż na noc do lodówki. Dalej postępuj jak w przepisie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij