Ciasto mały książę to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z kremem czekoladowym straciatella oraz wiśniami w galaretce.
Ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Dodatek oleju Kujawski 3 ziarna sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Dodatek oleju nie zmienia smaku i zapachu ciasta.
Kujawski 3 ziarna to połączenie oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, który jest idealny do smażenia, pieczenia i gotowania. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Idealny do smażenie placuszków, ale również jako dodatek do babeczek (szczególnie bananowych) i ciast.
Krem straciatella jest słodki, czekoladowy z dużą ilością startej czekolady. Idealnie pasuje do ciasta czekoladowego.
Wierzch to lekko kwaśna galaretka z wiśniami, która świetnie podkręca i ożywia smak całego ciasta.
Ciasto będzie doskonałe nie tylko na niedzielne spotkanie rodzinne, ale również nadchodzące święta lub urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 130 g cukru
- 50 ml wody o temp. pokojowej
- 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
KREM STRACIATELLA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 pełne łyżki kremu czekoladowego
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA WIŚNIOWA
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml gorącej wody
- ok. 300 g wiśni mrożonych lub świeżych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcesz przygotować przepis na dużą blaszkę 25 x 35 cm wystarczy zwiększyć składniki o połowę.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Mrożone wiśnie rozmrażamy i lekko odsączamy z nadmiaru soku.
Cukier wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy wodę, olej oraz wsypujemy kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy na puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wprost do miseczki przesiewamy suche składniki, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę o temp. pokojowej. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia.
Krem wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Wiśnie układamy na kremie i wykładamy tężejącą galaretkę na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.
Post sponsorowany



Ciasto przepyszne ! Zrobilam na święta wielkanocne i wszyscy się zachwycali. Dziękuję 🙂
Dziękuję bardzo :)
Czy krem czekoladowy dodany do śmietanki to po prostu Nutella?
Tak :)
Czym można by zastąpić żelatynę w kremie?
Mascarpone, serkami homogenizowanymi?
Tak lub śmietan – fix :)
Czy można użyć wiśni z kompotu ?
Tak :)
Super przepis. Czy krem czekoladowy można zastąpić płynną czekoladą deserową ?
Tak, ale dzień wcześniej połącz z gorącą śmietanką, ostudź i włóż na noc do lodówki. Dalej postępuj jak w przepisie :)