Muffinki z rabarbarem i kruszonką to bardzo prosty deser, który doskonały jest na przeróżne okazje i przyjęcia. Muffinki są niesamowicie pyszne z mnóstwem rabarbaru w środku i niezwykle chrupiącą kruszonką.
Rabarbar jest doskonały do słodkich wypieków, dzięki temu, że jest kwaśny i świetnie kontrastuje ze słodkim.
Rabarbar możesz wcześniej obrać ze skórki lub po prostu pokroić na cienkie plasterki. Koniecznie na 30 minut przed pieczeniem zasyp go cukrem waniliowym, aby puścił sok. Mamy wtedy pewność, że przez rabarbar nie powstanie w cieście zakalec.
Muffinki z rabarbarem z tego przepisu po prostu uwielbiam. Nie jest to typowy smak muffinek. Lekko cytrynowe, kwaśny rabarbar zatopiony w słodkim cieście i „kropka na i” kruszonka. Niezwykle chrupka, krucha i delikatna zarazem.
Muffinki na drugi dzień są jeszcze lepsze i można je przechowywać nawet do kilku dni. Jeśli lubisz bardzo słodkie muffinki można je dodatkowo polać lukrem np. cytrynowym. Natomiast dla mnie są i tak przepyszne i zniknęły w mig.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.
MUFFINKI Z RABARBAREM
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: 12 muffinek
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka, duże
- 115 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 50 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Rabarbar
kroimy
na
cienkie
plasterki
(duże
łodygi
przekrawamy
jeszcze
wzdłuż)
i
zasypujemy
cukrem,
zostawiamy
na
30
min.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
oraz
cynamonem.
Masło
rozpuszczamy
razem
z
cukrem
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
dodajemy
jajka,
sok
z
cytryny,
skórkę,
sól
oraz
suche
składniki.
Miksujemy
tylko
do
połączenia.
Dodajemy
pokrojony
rabarbar
i
ponownie
mieszamy.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
łączymy
ze
sobą,
aż
powstanie
kruszonka.
Formę
na
muffinki
wykładamy
papilotkami
i
wypełniamy
do
1/2
wysokości
ciastem.
Na
koniec
oprószamy
kruszonką
i
wkładamy
do
piekarnika
na
180
C
i
pieczemy
przez
około
20-25
min.
do
zarumienienia.
Komentarze
Czy zamiast rabarbaru można do tego przepisu użyć truskawek?
tak, ale na blogu jest rowniez przepis na mjuffinki z truskawkami
Pani muffiknki zrobiłam wczoraj. Pyszne. Bardzo szybciutkie. A do tego rabarbar ze swojego ogródka .Pycha .