Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Makowce, ciasta z makiem, Torty

Tort makowy

Listopad 24, 2012 , 17946 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tort-makowy-wigilijny

Rewelacyjny tort makowy, który doskonale sprawdzi się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Masa jest bardzo maślana i nie dla wszystkich może smakować. Jak dla mnie następnym razem zmniejszę ilość masła o połowę, ponieważ wolę lżejszy krem. Tort makowy bardzo mi smakował, ponieważ uwielbiam mak, a w połączeniu z filiżanką aromatycznej kawy jest boski. Z przepisu: Polska Słodka Kuchnia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g maku, suchego
  • 300 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny, kopiaste
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kieliszek alkoholu ( brandy, rum )

Mak dokładnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min. Ponownie odcedzamy na sicie i za pomocą malaksera lub maszynki mielimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder, miksujemy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę makową, cukier waniliowy oraz kaszę wymieszana z bułką tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy z żółtek i maku. Formy ( u mnie dwie tortownice o śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do nich ciasto tak, aby powstały dwie równe części. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy ok. godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy w formie i dopiero wtedy wyciągamy i odrywamy papier do pieczenia. Blaty zostawiamy na jeden dzień.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy, aż powstanie lśniąca i gęsta masa. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masę białkową, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kieliszek alkoholu i ponownie ucieramy.

Blat ciasta smarujemy kremem, następnie przykrywamy drugim lekko dociskając i ponownie smarujemy kremem, nie omijamy również boków. Dekorujemy płatkami migdałowymi lub orzechami. Na górę dajemy niewielkie kleksy bitej śmietany i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje