Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Pychotka, Pani Walewska – przepis

Listopad 25, 2013 , 25172 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pani-walewska-pychotka-7

Pani Walewska lub inaczej pychotka to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast. Doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, święta czy imprezy. Przygotowanie nie jest pracochłonne, ale zajmuje trochę czasu. Ciasto łączy w sobie słodycz oraz kwaskowy smak dżemu. Najlepiej smakuje dzień lub dwa po wykonaniu.  Inspiracja ze strony female. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny ( zimnej )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml ( 2 szklanki ) mleka 3,2 %
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

DODATKOWO:

  • 450 kwaśnego dżemu np. porzeczkowego
  • 120 g płatków migdałowych ( uprażonych na patelni )

 

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zimne masło kroimy nożem na niewielkie kawałeczki, następnie dodajemy żółtka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godz do lodówki.

Białka ( najlepiej zimne ) ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo wcześniej przesiany cukier puder razem z mąką ziemniaczaną. Chwilę miksujemy, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Formę do ciasta o wymiarach 25×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Potrzebne będą dwie  formy o podobnych wymiarach, jeśli nie mamy trzeba będzie upiec blaty jeden po drugim. Jedną część ciasta wykładamy do formy i smarujemy połową dżemu. Następnie wykładamy połowę masy bezowej. Dokładnie tak samo wykładamy ciasto na drugą blaszkę, smarujemy połową dżemu oraz masą bezową. Przygotowane blaszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C i pieczemy ok. 40 min do zarumienienia bezy. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.

250 ml mleka ( 1 szklanka ) zagotowujemy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka łączymy mikserem z żółtkami i przesianą mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Do lekko gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta. Odstawiamy i przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie powstał kożuch na budyniu.  Masę zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło lub margarynę  miksujemy na puch i dodajemy stopniowo po łyżce ostudzonej masy budyniowej ( najlepiej, aby składniki były w podobnej temp. zapobiegnie to zważeniu się masy ). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, mieszamy.

Ostudzony blat obsypujemy ok. 60 g płatków migdałowych, wcześniej uprażonych na patelni. Wykładamy na blat masę kremową. Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy. Wierzch ciasta obsypujemy pozostałą częścią płatków migdałowych. Ciasto chłodzimy min. kilka godzin w lodówce, a najlepiej zostawić na cały dzień. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje