Szarlotka z różową pianką – przepis


Szarlotka z różową pianką nazywana także „z kisielem” jest oczywiście jednym z moich ulubionych wypieków, ponieważ uwielbiam ciasta z jabłkami. Ten przepis jest najlepszy z jakim się spotkałam. Maślany, kruchy spód zatopiony w cynamonowych jabłkach i na wierzch wiśniowa piana z białek oraz starte kruche ciasto. Podajemy je jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych lub śmietanką kremówką. Doskonałe w zimowe wieczory, ale doskonale sprawdzi się także w letnie dni.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg lekko kwaśnych jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy ( proszek )

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło dzielimy na niewielkie kawałki i dodajemy do mąki razem z cukrem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam ze szklanym dnem ) wykładamy 2/3 ciasta, resztę owijamy folią i wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki na min. pół godziny.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy do garnuszka z niewielką ilością wody ( ok. 3 łyżek ), cukrem, cynamonem. Dusimy około 15 min. na niewielkim ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesiany przez sitko kisiel. Miksujemy do połączenia. Na schłodzone ciasto równomiernie wykładamy bułkę tartą, następnie jabłka oraz piankę. Pozostałą część ciasta ( 1/3 ) ścieramy na tarce o dużych oczkach, równomiernie pokrywając piankę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów. Smacznego.

wydrukuj teraz