Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką – przepis

Styczeń 19, 2015 , 345038 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pomimo, że najlepiej lubię ciasta z owocami to czasami mam chęć na ciacho z dużą ilością kremu i kalorii.  Wymyśliłam sobie proste ciasto czekoladowe z cudownym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Nie mamy o tej porze roku owoców sezonowych np. malin, truskawek dlatego wykonałam je z galaretką w środku. Taki substytut.

Uwielbiam ten krem na bazie dwóch składników. Nie dość, że wszystko razem ubijamy to nie ma mowy o tym, że coś pójdzie nie tak. Serek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i nie trzeba bitą śmietanę usztywniać żelatyną lub śmietan-fixem.

Galaretki wykonałam dwie, ale objętościowo wystarczy jedna. Chciałam, żeby było bardziej kolorowo i dałam wiśniową oraz agrestową. Fajnie przełamuje smak kremu przez co nie jest mdły.

Ciasto nie wymaga nawilżania, sam krem jest wystarczającym nawilżeniem dla biszkoptu.

Uwaga: ciasto im dłużej leży tym bardziej zyskuje na smaku. Może to zgroza, ale mi najlepiej smakowało po 4 dniach leżakowania w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka

CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 350 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 DODATKOWO:

  • galaretka np. truskawkowa (ja użyłam dwóch kolorów)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Galaretkę zalewamy dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ja użyłam dwóch dla uzyskania rożnych kolorów.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku partiach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia (formę można lekko posmarować margaryną wtedy papier będzie lepiej przylegał). Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25030 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Serek i śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na blat biszkoptowy. Galaretkę kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-3

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-1

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-2

  • napiecyku

    Ciasta czekoladowe z kremem za każdym razem powodują u mnie ślinotok :) Robisz świetne zdjęcia :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :)

  • Agnieszka Jankowska

    „Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł…”
    mam pytanie czy to ciasto to rzucac w blaszce czy najpierw wyjac?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W formie rzucamy zaraz po wyjeciu z piekarnika potem studzimy i przekrawamy :) pozdrawiam

      • Agnieszka Jankowska

        dziekuje, tak zrobilam :) wyszedl piekny teraz mozna skladac :) dziekuje za przepis pozdrawiam :)

    • Aneta

      dawniej się trzaskało blaszką z ciastem o blat, żeby ciasto lepiej od blaszki odeszło, a ludzie bezmyślnie to powtarzają nie zastanawiając się po co, w końcu ktoś zapytał więc trzeba wymyślić odpowiedź. Ciasto wcale nie opadnie jeśli się nie rzuci ciastem, to jest głupota.

  • Adrian

    Czemu mam go rzucić na podłogę?

  • Kasia

    Fantastyczne :) Ciasto zrobiło furorę wśród znajomych, bardzo szybko znikało z talerza. Super przepis :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki wielkie za komentarz :)

  • Gienia

    Ciasto pycha

  • Nammaniee

    Ile go piec „?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Biszkopt 20-30 min do suchego patyczka

  • iza

    Czy na bazie tego przepisu można zrobić torcik z owocami? Ja chyba sprobuję bo ciasto wyszło przepyszne.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pewnie, że można :)

      • iza

        Tylko czy potrzeba nasączać biszkopt?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Mozesz nasaczyc bo jest to zwykly biszkopt :)

          • iza

            A jakie proponujesz nasączenie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      herbata+sok z cytryny+cukier puder oraz alkohol opcjonalnie :)

  • Monika

    Ciasto wyszło dobre, ale bez rewelacji. Pozdrawiam ; )

  • Justyna

    Ciasto pyszne, gościa bardzo smakowało. :)

  • Kasia

    Dziś upiekłam to ciasto…Pyszne !!!!będę wracała do tego przepisu

    Kasia

  • Joanna

    A cukier puder do kremu tez dodac bo nie bylo napisane w wykonaniu przepisu a w skladnikach jest

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Cukier puder dodajemy do kremu wcześniej przesiewając przez sitko :)

  • Gosia

    Nie trzeba najpierw osobno ubić śmietany i dopiero potem wymieszać z mascarpone????

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie ma takiej potrzeby :) Miksuj od razu razem i z czasem jak masa zacznie gęstnieć wszystko razem stworzy jednolity i gęsty krem :)

  • Barbara Bisz

    Ze względu na to, że mój narzeczony nie jest fanem czekolady na górę nie sypałam czekolady tylko wymieszałam masę z pokrojoną w kostkę brzoskwinią i czekam aż ciasto będzie gotowe do jedzenia :) Już teraz wygląda smakowicie, a i masa była pyszna gdy wyjadałam resztki z miski :D

  • Gosia

    Termoobieg czy gora dol?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Piekłam góra-dół :)

  • Magdalena Kurcon

    Chcialam zapytac o rozmiar blaszki -czy faktycznie ma byc taka mala i kwadratowa?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło wysokie to wykonaj w blaszce 23-x 23 cm lub nieco większej :)

  • Magdalena Kurcon

    To chyba sie skusze na podwojna proporcje i zrobie w duzej blaszce. Dziekuje i swoja droga mostwo fantastycznych przepisow.

Może to Cię zainteresuje