Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Torty

Tort cytrynowo-kokosowy z musem cytrynowym i lemon curd – przepis

Kwiecień 17, 2015 , 39700 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na bardzo dobry tort cytrynowy, ale nie podobała mi się wizja tortu, który w pełni jest cytrynowy. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam muffinki cytrynowo-kokosowe i zainspirowałam się tym pomysłem, aby stworzyć tort cytrynowo-kokosowy. Kokos wspaniale przełamuje smak cytryny, trochę go tonuje, nadaje mu szlachetności i cudownego aromatu. Tort okazał się wspaniałym rozwiązaniem i cudownym wiosennym wypiekiem nie tylko na urodziny, ale także dla naszej małej przyjemności.

Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, ponieważ dodatek mąki ziemniaczanej doskonale go stabilizuje i dzięki niemu fajnie rośnie i jest wysoki. Co prawda cztery części nie są bardzo grube, ale spokojnie da się przekroić. Ja użyłem do tego noża strunowego. Natomiast jeśli nie masz takich gadżetów sprawdzi się długi i ostry nóż.

Kem jest lekki na bazie śmietanki i mascarpone. Dodałam również serka, aby smak był ciekawszy i nie był mdły.

Lemon curd przygotowałam z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aby był bardziej gęsty i nie wyciekał z tortu podczas krojenia. Z kremu śmietanowego i lemon curd stworzyłam mus cytrynowy, który posłużył mi do wykończenia tortu i dodałam lekko cytrynowego posmaku.

Tort udekorowałam bardzo prosto i nie kombinowałam, ponieważ chciałam zachować świeżość i lekkość wypieku. Na dole dodałam jedną falbankę do podkreślenia i udekorowałam na wierzchu plasterkami cytryny.

Tort okazał się lekki, delikatny, nie jest mdły i rewelacyjnie odświeża. Polecam go szczególnie latem oraz dla fanów słodko-kwaśnych połączeń. Cytrynowo-kokosowy smak tortu nie tylko fajnie się uzupełnia, ale tworzy doskonałą całość. Tort najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Poncz możesz zastąpić innym np. na bazie alkoholu. Według mnie jest to najlepszy tort cytrynowy jaki jadłam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort-cytrynowo-kokosowy-0

TORT CYTRYNOWO-KOKOSOWY Z MUSEM CYTRYNOWYM I LEMON CURD – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (ok. 3 szt.)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 łyżek masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyzka cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, następnie w kilku partiach przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną do masy. Po każdym dodaniu lekko mieszamy dużą, drewnianą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej opadła nam piana. Na koniec dodajemy esencję i ponownie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min. Po wyciągnięciu biszkopt od razu rzucamy na podłogę z wysokości ok. 40 cm, aby usunąć nadmiar powietrza z biszkoptu. W ten sposób nam nie opadanie. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 4 części (warstwy będą dosyć cienkie).

W misce żaroodpornej łączymy cukier z przesianą mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy z jajkami, żółtkami, sokiem oraz skórką z cytryny. Przekładamy masło i wkładamy miskę na garnuszek z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i zacznie dosyć mocno gęstnieć (ok. 10 min.). Gotowy lemon curd owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy na minimum 2 godz do lodówki.

Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i serek. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Odkładamy kilka łyżek do wykończenia tortu. Do pozostałego kremu dodajemy wiórki kokosowe.

Jeden blat biszkoptowy nasączamy lekko ponczem (wszystkie składniki razem mieszamy). Następnie wykładamy około 2-3 łyżek schłodzonego lemon curd (1-2 łyżki zostawiamy do stworzenia później musu), równomiernie rozsmarowujemy. Wykładamy 1/3 kremu śmietanowego z wiórkami, wyrównujemy. Przekładamy drugi blat i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Podobnie z trzecim blatem. Czwarty blat układamy na kremie śmietanowym, lekko dociskamy. Krem, który wcześniej odłożyliśmy mieszamy z pozostałym lemon curd, powstanie mus cytrynowy. Smarujemy boki i wierzch ciasta. Oprószamy wiórkami kokosowymi. Jeśli zostanie Ci mus możesz dół ciasta udekorować tak jak na zdjęciach, tylką cukierniczą 2B. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do schłodzenia. Dekorujemy plastrami cytryny.

tort-cytrynowo-kokosowy-5

tort-cytrynowo-kokosowy-4

tort-cytrynowo-kokosowy-7

tort-cytrynowo-kokosowy-9

tort-cytrynowo-kokosowy

  • Marlena

    No tak…. Jak zwykle kuszenie przed weekendem . Ja zaplanowałam już korę orzechową i tego się trzymam :)

  • Angie

    Ależ on musi być przepyszny!

  • gin

    Jest piękny :) Idealny na letnie przyjęcia :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

  • Skowronek

    Mam pytanie odnośnie dzielenia biszkoptu, Jak to zrobić najlepiej?
    Dziękuję za pomoc:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja uzyłam noża strunowego, ale potrzebna jest wtedy do pomocy druga osoba, aby przetrzymać biszkopt. Jeśli nie masz takiego noża możesz użyć np. długiego i ostrego noża.

  • Aneta K.

    Wygląda naprawdę super! :) Uwielbiamy z mężem lemon curd. Zrobię tort i ciasteczka z Pani przepisów na jego urodziny. Dokupię cytrynowych galaretek w cukrze i będzie cytrynowe przyjęcie jak tralala! ;-)
    Pozdrawiam, Aneta K.

  • Izz

    Czy lemon curd można zrobić dzień wcześniej?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak mozesz :)

  • Sina

    Czy Curd należy wykonywać bezpośrednio w garnku czy moze chodzi o cos w rodzaju ‚kapieli’ (jak topienie czekolady)?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ja wykonałam w misce zaroodpornej nad garnuszkiem tzw. kapiel wodna :)

      • Sina

        Ostatnie pytanie: czy kremówkę należy ubić przed zmieszaniem z serkami?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Pytaj po to jestem :) Kremówki nie ubijasz wcześniej. Ubijasz razem z serkami :)

  • vfvvd

    można go przyodziać lukrem plastycznym?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      myślę, ze tak :)

  • madlen

    A jaki powinien być rozmiar blaszki? 26 cm?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tortownica o śr. 26 lub 24 cm :)

  • marta

    a gdyby tak zrobić biszkopt kokosowy i krem tylko cytrynowy? hmmm… masz przepis na ciasto bądź biszkopt z kokosem?

Może to Cię zainteresuje