Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym „light” – przepis

Kwiecień 27, 2015 , 203206 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Temperatury za oknem zaczynają się podwyższać i uznałam, że to najwyższy czas, aby zrobić lekki sernik na zimno w wersji odchudzonej na jogurcie greckim z musem malinowym. Przepis nie wymaga pieczenia i wielkich umiejętności kulinarnych, a mimo to wygląda i smakuje bardzo dobrze. Składniki są banalne: jogurt, kremówka, serek oraz maliny. Do tego żelatyna, aby sernik ładnie stężał i gotowe. Banalne, ale sernik jest przepyszny.

Uwaga: cukier puder dodawaj do własnych upodobań, ja wpisałam ile dodawałam do swojego sernika, ale dowolnie możesz go regulować. Moja wersja sernika nie wyszła bardzo słodka, preferuje raczej kwaśny smak przez co czuć było dosyć mocno maliny.

Zapewne niejednej osobie nie spodoba się tak duża dawka żelatyny, ale coś za coś. Sernik jest lekki w smaku za sprawą jogurtów greckich, mniej kaloryczny niż ten wykonany tylko na np. twarogu lub serkach homogenizowanych. Niestety konsystencja jogurtów jest bardziej płynna przez co dawka żelatyny w serniku musiała być zwiększona.

Na spód możesz użyć zamiennie herbatników, podłużnych biszkoptów, upiec samodzielnie biszkopt lub po prostu podawać bez spodu. Ta ostatnia wersja na pewno spodoba się osobo na diecie bezglutenowej lub wersji Raw food.

Sernik na zimno na jogurtach to doskonały pomysł na deser dla osób na diecie, które chcą schudnąć, ale czasami chcą zjeść coś słodkiego. Idealny na wiosenne lub letnie popołudnia, maliny możemy zastąpić innymi owocami i tez będzie dobrze.

Sernik w konsystencji jest lekki jak chmurka, malinowy z warstwą serową na wierzchu, która przez swoją kremową konsystencję fajnie podkreśla lekkość malinowo-jogurtowej części ciasta. Nie usuwałam wszystkich pestek z malin, aby stworzyć ciekawszy efekt kolorystyczny, ale nie czuć ich było między zębami.

Ps. wkrótce majówka może to ciasto będzie gościło na Twoim stole?

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki bez pieczenia.

sernik na zimno na jogurcie

SERNIK NA ZIMNO NA JOGURCIE GRECKIM Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS (BEZ PIECZENIA)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:

  • 500 g malin, mrożonych lub świeżych
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:

  • 200 g serka kremowego np. philadelphia
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • mała paczka okrągłych biszkoptów

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-1

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-4

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-5

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-6

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-3

  • Serce w kuchni

    super przepis prosty .. mam pytanie w masie jogurtowej malinowej jest śmietanka 30 % czy można by pominąć tą śmietankę ?
    Czy przy ubijanie śmietany z jogurtem greckim ma być masa puszysta efekt chmurki :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Juz poprawiłam bo nie wspomniałam o kremówce :) Możesz ja pominąć, ale sernik wtedy będzie cięższy bo właśnie ubita kremówka ją „napowietrza” i przez to sernik jest lekki :)

  • Ania

    A można zamienić maliny na truskawki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pewnie :-)

  • Anna | Studio Kuchnia

    Pięknie wygląda! ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :)

  • Piernikowe Ludziki

    rewelacyjny przepis. Uwielbiam serniki na zimno. Może pokuszę się o policzenie mu wartości kalorycznej :/ a może ktoś już to zrobił? :) Bardzo często używam jogurtu greckiego do serników własnie zamiast kremówki ale fakt że sernik jest później sztywny nie taki lekki. No i zdjęcie… mmm… aż chce się zjeść monitor ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zawsze mozna dac np 1/2 szklanki kremowki i juz sernik bedzie lzejszy a ostatio znalazlam inny pomysl ale to w innym przepisie wykorzystam :-)

  • gin

    Taka różowa chmurka :) Wygląda zachwycająco :)

  • młody

    pyszne ciasto szybko się robi i równie szybko znika

  • http://kanioska.pl/ Katarzyna Kania

    Kobieto ale mi ślinotoku narobiłaś, masakra ;)

  • Pet

    Mus malinowy strasznie przypomina przepisem mi mus malinowy z http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_malina/przepis.html c;

  • Mika Aneta

    To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

  • Ulcia

    czy biszkopty lepiej czymś namoczyć? :)
    Piękne kolorki ma Twój sernik… <3

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja nie nasączałam, ponieważ trochę pochłaniają wilgoci z masy :)

      • Ulcia

        Czy maliny mrozone nalezy najpierw rozmrozic i miksowac z sokiem czy odsaczyc? Zaraz zabieram sie do roboty :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Jak Ci wygodnie mozesz rozmrozic lub zmiksowac od razu.

  • Asia

    jakie wymiary tortownicy? 20 cm będzie w porządku?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      24 bedzie najlepsza :)

  • Natka

    Ktoś może próbował wykonać ciasto z użyciem bitej śmietany w proszku???

  • Dorota

    Nie wiem jak wam ale mi biszkopty wypłynęły na górę. Eh jeszcze nie wiem jaki efekt końcowy będzie bogodzine temu ostatni etap robiłam w każdym razie jeden skubany wylazł aż na samą górę. Polecam wylać cienką warstwę włożyć do lodówki i dopiero potem resztę:)

Może to Cię zainteresuje