Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Sierpień 31, 2015 , 66511 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

 

ciasto ze śliwkami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

  • gin

    Mam nieodpartą ochotę na drożdżówkę ze śliwkami :)

  • Adriana

    bezbłędne ;-D

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      po prostu mega sliczne i dobrze wyrosniete ciacho :)

  • kasia

    czy zaczyn przygotowuje sie ze skladnikow z przepisu czy z osobnych ilosci? jak go zrobic?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zaczyn przygotuj ze składników ciasta :) Musisz stworzyć z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, cukru (1 łyżeczka) i maki konsystencję jaką ma gęsta śmietana i zostawić na 15 min do wyrośnięcia.

  • linde-lu

    zrobiłam. nie miałam czasu, żeby wyrastało 1,5 godziny, więc wyrastało ok pół – i tak wyszło przepyszne i puchate :-)

  • Mag

    Witam, czy ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie , o lekko rzadszej konsystencji? Dałam składniki jak należy i , łatwo się wyrabiało, było miękkie. Chyba coś nie tak :(

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie przejmuj się i tak powinno wyrosnąć :)

  • Anna

    Ciasto kompletnie nieudane!!! Juz na etapie wyrabianie podejrzewalam , ze tak bedzie poniewaz bylo bardzo rzadkie.
    Przepis do bani i zmarnowane skladniki.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Te ciasto takie jest rzadkie przed pieczeniem przez co później ma bardzo lekka strukturę :)

Może to Cię zainteresuje