Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie, Ciasta bezglutenowe

Brownie z kaszy jaglanej

Październik 8, 2015 , 45903 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Brownie z kaszy jaglanej to niezwykle pyszne i zdrowe ciasto. Nie ma tutaj mąki, a jedynie kasza jaglana. Brownie jest słodkie, wilgotne i delikatne w konsystencji. Jest lżejsze od typowego brownie na mące i nie jest, aż tak bardzo ceglaste. Kasza jest praktycznie nie wyczuwalna i ze względu na dodatek kakao ma cudowny smak. Brownie z kaszą jaglaną to idealny sposób na ciasto bezglutenowe.

Surowe ciasto na brownie powinno mieć konsystencję dosyć gęstą, ale nie za mocno, ponieważ wtedy będzie mocno ciężkie.

Po upieczeniu koniecznie wystudź ciasto w formie. Jeśli zaczniesz wyciągać jeszcze ciepłe będzie Ci się kruszyło i nie da się ukroić.

Jeśli lubisz czekoladę możesz przygotować polewę czekoladową: z jednej części gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki. Wszystko podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Dodatkowa dawka czekolady na pewno wzmocni smak brownie.

Brownie z kaszy jaglanej to na pewno nie jest piękny wypiek, ale smak jest naprawdę zaskakująco dobry. Według mnie ten smak ciasta na kaszy jest najlepszy jaki do tej pory próbowałam. Polecam i zachęcam do eksperymentów, ponieważ fajnie pasują tutaj także orzeszki, które mielimy i dodajemy do brownie.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto jaglane z owocami.

ciasto brownie

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 370 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przekładamy do miski i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę przez ok. 4 min. Formę o wym. 18×20 cm lub podobnej wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy na kawałki.

ciasto brownie

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Mi też brownie z kaszy jaglanej bardzo smakowało :)

  • Ania Manik

    Ile mniej więcej kaszy ugotować by wyszło te 370 g?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ok 150 g powinno wystarczyc :)

  • Emilia

    czym mogę zastąpić masło? Moze ewentualnie dodatek mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia konsystencji?

  • Derry Atari

    Dodałam cynamon i chilli :)

  • aga

    nie do końca bezglutenowe… proszek do pieczenia ma gluten

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      proszek można dodać bezglutenowy

  • ann cook insp

    Mozna dodac cukier brązowy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

Może to Cię zainteresuje