Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Tort orzechowy

Listopad 13, 2015 , 57057 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort orzechowy na bazie biszkoptu orzechowego z kremem na maśle orzechowym przypominającym w smaku michałki, przełożony dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki. Tort jest przepyszny w smaku, słodki, delikatny, mocno orzechowy i wilgotny. Jest to na pewno jeden z pyszniejszych tortów jakie do tej pory piekłam.

Do toru użyłam dosyć specyficznego połączenia orzechów: migdałów, nerkowca i ziemnych. Nadały mu cudownego smaku i aromatu.

Krem to połączenie kremówki, mascarpone i masła orzechowego. Wychodzi Nam bardzo smaczny krem o delikatne strukturze i smaku przypominającym cukierki michałki. Bardzo prosty w wykonaniu i nie ma mowy o zważeniu się lub złych proporcjach.

Dla nadania wyrazistości użyłam dżemu porzeczkowego, który miałam w domu, ale idealnie wkomponuje się tutaj także dżem malinowy. Biszkopt orzechowy lekko nasączamy, ale nie za dużo ponieważ dżem będzie jeszcze dodatkowo nawilżał Nam blaty.

Boki tortu udekorowałam posiekanymi drobno orzechami, natomiast wierzch spiralkami z roztopionej gorzkiej czekolady. Tort wygląda bajecznie i jeszcze lepiej smakuje.

Tort orzechowy polecam wykonać dzień wcześniej wtedy krem mocniej stężeje w lodówce i warstwy będą miały czas, aby się przegryźć, a ciasto będzie się ładniej kroiło.

U mnie w domu jest to jeden  z najbardziej lubianych tortów i po jednym kawałeczku stwierdziliśmy, że jest niesamowicie pyszny i bardzo dobrze skomponowany smakowo. Biszkopt orzechowy, krem orzechowy i boki z posiekanymi orzechami po prostu cudowna bomba orzechowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tory.

tort orzechowy

TORT ORZECHOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów np. migdałów, nerkowca, ziemnych
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • ok. 150 g dżemu malinowego lub porzeczkowego
  • ok. 150 g posiekanych orzechów np. migdałów, ziemnych, nerkowca
  • 50 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do dobrze zmielonych orzechów i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Następnie po jednym żółtku, miksujemy tylko do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki i mieszamy dużą drewniana łyżką lub szpatułką. Mieszamy delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy w ciepłym piekarniku. Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.

Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce masło orzechowe i na koniec przesiany cukier puder.

Jeden blat biszkoptu układamy na patrze lub na dużym talerzu. Lekko nasączamy ponczem (wszystkie składniki na poncz mieszamy razem), smarujemy niewielką ilością dżemu. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego. Układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy. Smarujemy dżemem i kolejną częścią kremu. Powtarzamy ostatni raz te same czynności. Boki tortu dekorujemy drobno posiekanymi orzechami. Czekoladę przekładamy do woreczka foliowego. Zawijamy i wkładamy do gorącej wody, aż się roztopi. Róg woreczka lekko nacinamy i wyciskamy dowolne kształty na wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy

  • krysia

    Pani Aneto, czy do tego ciasta się nada cukier rafinowany? Wysłałam Męża do sklepu i przyniósł mi takowy? Może być czy nie ryzykować?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nigdy takiego nie stosowałam więc ciężko mi radzić :/ możesz próbować, ale czasami lepiej stawiać na pewne składniki.

  • Świat Wypieków

    Coś wspaniałego. Jak tak poczytałam o tym torcie, to natychmiast zgłodniałam. Wygląda przecudownie i mogę sobie wyobrazić, że smakuje jeszcze lepiej. Świetny przepis :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuje :)

  • oliwia

    Witam autorkę przepisów, z góry chciałabym przekazać ogromne gratulacje, widać, że pieczenie to Twoja pasja i co ważniejsze-bardzo dobrze Ci wychodzi. :)
    Jednakże, mnie jako lingwistę bardzo boli nazwa strony. „I love bake”. Typowy polski skrót myślowy przetłumaczony słowo w słowo na angielski, co niestety, nijak ma się do gramatyki i poprawnej pisowni. „I love to bake”, jako kocham piec, bądź też „I love baking”, jako kocham pieczenie. Wiem, że może już za późno na takie spostrzeżenia, wszak strona funkcjonuje już 3 lata, ale to strasznie kłuje w oczy. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!!! :)

  • Karolina

    Witam,

    w przepisie na biszkopt nie widzę nic o proszku do pieczenia – nie dodajemy czy to jakieś przeoczenie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Z proszku możemy zrezygnować kiedy w biszkopcie jest mąka ziemniaczana :) nie ma bo tak ma być :D

      • Karolina

        Hmm.. tego nie wiedziałam, więc dziękuję za podpowiedź. Za kilka dni będę mierzyć się z tym przepisem – mam nadzieję, że przypadnie do gustu teściom :)

  • Maja

    tutatj pani dala orzechy ziemnie zwykle nie solone ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dawalam solone, ale u mnie najwiekszy procent stanowily migdaly pozniej nerkowce i najmniej dawalam ziemnych.

      • Maja

        aha to pani wszystkie rodzaje dawala tych orzechow

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          robiłam taka mieszanke :)

  • yazonka

    Prosze o informacje czy ten tort mozna oblozyc masa cukrowa?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, ale wcześniej minimum kilka godzin trzeba go schłodzić.

  • mami

    Czy masło orzechowe ma być słone?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Moje nie bylo solone.

  • beata

    witam, czy masło orzechowe ma być te gładkie czy z kawałkami orzechów? pozdrawiam beata

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja dodawalam gladkie :)

  • again

    A u mnie jednak masa się zważyła:( Szkoda bo jutro mają przyjść goście. CO mogłam zrobić źle?

  • zosik

    Dodane gotowe masło orzechowe miało w masie słony posmak, gdyż zawiera w swoim składzie sól.

  • Ewa

    Robiłam to ciasto na święta. Zamiast mąki tortowej dodałam mąki bezglutenowe ( kukurydziana, ziemniaczana). Wyszło b b dobre. Krem orzechowy przepyszny. W ogóle serdecznie dziękuję za tę stronę i przepisy bo są warte powtórzeń.:).

Może to Cię zainteresuje