Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Desery

Wafle kokosowe

Listopad 28, 2016 , 9633 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wafle kokosowe przekładane dżemem oraz biszkoptami. Pyszny deser do wykonania w kilka chwil, który będzie idealny nie tylko dla dzieci, ale także rodzinne spotkania.

Wafle przekładane są kremem kokosowym, który jest delikatny z mnóstwem wiórków kokosowych. Jeśli nie lubisz czuć ich zbyt mocno pod zębami wystarczy wcześniej je zmiksować blenderem. Do środka dodajemy biszkopty okrągłe, ale mogą być również podłużne. Fajnie wzbogacają krem i pięknie wyglądają po przekrojeniu.

Wafle smarujemy kwaśnym dżemem, dzięki czemu zaczną mięknąć i fajnie połączą się z kremem. Dodatkowo nadają im charakteru i nie są mdłe. Dżem możesz wybrać dowolny o swoim ulubionym smaku, ale pamiętaj, aby był chociaż lekko kwaśny. Ja wybrałam malinowy.

Wafle po całonocnym przechowywaniu w lodówce kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałeczki. Są leciutkie, delikatne i można ich zjeść nawet kilka. Doskonałe na rodzinne spotkania, przyjęcia dla dzieci lub na deser do herbaty. Prosty i pyszny przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle przekładane.

wafle

WAFLE KOKOSOWE

SKŁADNIKI NA WAFLE:

  • 4 wafle tortowe, kwadratowe
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, malinowego, śliwkowego
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mleko razem z cukrami zagotowujemy, następnie wsypujemy wiórki i gotujemy przez 2-3 min na niedużym ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch i dodajemy stopniowo po łyżce masy kokosowej. Jeden wafel smarujemy połową dżemu i przykrywamy drugim. Wykładamy połowę kremu kokosowego i układamy biszkopty jeden obok drugiego (biszkopty możesz lekko nasączyć np. w wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny). Smarujemy drugą częścią kremu. Na wierzchu układamy wafel, który smarujemy pozostałą częścią dżemu i przykrywamy ponownie waflem. Gotowy owijamy folią i zostawiamy na około godzinę, następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.

wafle
wafle

Może to Cię zainteresuje