Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tłusty czwartek

Przepis na chruściki serowe, najlepsze

Luty 3, 2017 , 10108 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Najlepszy przepis na chruściki serowe jaki znam. Chruściki wychodzą niezwykle kruche, lekkie i długo zachowują świeżość. Przepis jest bardzo podobny do tych tradycyjnych, ale zamiast śmietany dodajemy serek. Pyszny i prosty przepis na tłusty czwartek.

Podstawą dobrych chruścików jest ciasto. Musi być bardzo cienko rozwałkowane i schłodzone minimum 30 min. Bąbelki na chruścikach podczas pieczenia uzyskamy uderzając gotowe ciasto lub wałkując je tworząc warstwy jak w cieście francuskim.

Chruściki serowe z tego przepisu są jednymi z najlepszych jakie jadłam. Zachowują swoją świeżość i kruchość nawet na 2-3 dzień. Mają lekko serowy posmak, który różni się od tych tradycyjnych.

Koniecznie zapamiętaj, aby ciasto bardzo cienko rozwałkować wtedy uzyskasz super kruche chruściki.

Przepis wart wypróbowania w tłusty czwartek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

chruściki

PRZEPIS NA CHRUŚCIKI SEROWE

SKŁADNIKI NA CHRUŚCIKI:

ILOŚĆ: ok. 2-3 dużych talerzy

  • 350 g mąki tortowej
  • 200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piątnicy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folie spożywczą i zostawiamy na 2 godz. w lodówce lub na całą noc (najlepiej). Po wyjęciu z lodówki ciasto kilkanaście razy „uderzamy” wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Innym sposobem może być wałkowanie ciasta warstwowo jak w cieście francuskim. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i na mocno oprószonej mąką stolnicy każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek u mnie około 2 mm. Wykrawamy paski, następnie przecinamy w poprzek i na środku każdej części lekko nacinamy. Przeplatamy jeden bok przez dziurkę i mamy gotowy faworek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

przepis na chruściki
chruściki
przepis na chruściki
przepis na chruściki
chruściki

Może to Cię zainteresuje