Kruche ciasto z malinami


Kruche ciasto z malinami i budyniem, które nie ma sobie równych. Owoce zatopione w budynie i całość przykrywa kruchym i chrupiącym ciastem. Pyszne, łatwe ciasto do wykonania w kilka chwil.

Sekretem bardzo kruchego ciasta jest dodatek surowego żółtka oraz zimnego masła w odpowiedniej proporcji do mąki. Uzyskasz wtedy kruche, lekkie i rozpływające się w ustach ciasto, a nie twarde i pozbawione kruchości.

Pamiętaj, aby ciasta szczególnie latem zbyt długo nie ogrzewać, ponieważ nie będzie kruche i lekkie.

Do środka dodałam budyń oraz świeże maliny, które poza sezonem możesz zastąpić mrożonymi (wcześniej ich nie rozmrażaj).

Kruche ciasto z malinami i budyniem jest idealne na letnie rodzinne spotkania. Najlepsze po upieczeniu i wystudzeniu. ciasto wtedy ładnie się kroi.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z malinami.

kruche-ciasto-z-budyniem

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 żółtka, duże
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40g), proszek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250 g malin
  • cukier puder do oprószenia

* żółtka i masło na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części z czego jedną wykładamy dno tortownicy o śr. 24 cm lub nieco większej. Jeśli używasz zwykłej tortownicy wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Drugą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
400 ml mleka doprowadzamy do wrzenia razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do zagotowanego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszankę. Gotujemy, aż budyń mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia.
W temp. 180 C podpiekamy przez ok. 25 min kruche ciasto. Następnie wylewamy budyń, układamy na wierzchu maliny i ścieramy ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche-ciasto-z-budyniem
kruche-ciasto-z-budyniem
kruche-ciasto-z-budyniem
kruche-ciasto-z-budyniem
kruche-ciasto-z-budyniem

wydrukuj teraz