Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto z jagodami i kremem

Sierpień 11, 2017 , 4353 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z jagodami i kremem przełożone warstwami słodkiej bezy. Przepyszne, leciutkie z owocami lata i co ważne bardzo proste w wykonaniu.

Ciasto wykonujemy w ciekawy sposób. Pieczemy dwie warstwy równocześnie. Warstwa ciasta i warstwa bezy, która składa się w całość. Nie potrzeba ich rozdzielać.

Krem na bazie śmietanki kremówki jest dopełnieniem słodkiego ciasta i nadaje lekkości. Natomiast jagody świetnie podkręcają smak całego ciasta.

Jagody możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami. np. malinami, truskawkami lub wiśniami.

Ciasto z jagodami i kremem to mój faworyt tego roku jeśli chodzi o te owoce. Lekkie, delikatne i do tego jak lubię z lekko kwaśnym akcentem. Bomba.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto z jagodami

CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka, duże
  • 130 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g świeżych jagód

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku oraz suche składniki. Na koniec łączymy ciasto z mlekiem. Dwie formy o wym. 25×20 cm lub tortownicę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do każdej po połowie ciasta i wyrównujemy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy po połowie na wcześniej wyłożone ciasto. Pieczemy w temp. 150 C przez około 50-60 min. do momentu, aż beza chrupiąca z wierzchu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy bezą do dołu. Wykładamy krem i jagody na wierzch. Przykrywamy drugim blatem (ciastem do dołu) i lekko dociskamy. Owijamy szczelnie folią i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.

ciasto z jagodami
ciasto z jagodami
ciasto z jagodami
ciasto z jagodami i kremem-7
ciasto z jagodami

  • http://wypiekibeaty.com.pl wypiekibeaty

    Ciekawe ciasto :)

  • Nika

    Wspaniałe!!!

  • Po Słodkiej Stronie Mocy

    Witam. Super pomysł na ciasto. Coś jak owocowa „pani Walewska „. W opisie jak wykonać bezę wkradł się pani błąd, zamiast dodać przesiany cukier puder powinna być chyba mąka ziemniaczana?
    Ciasto zapisuję do moich ulubionych.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki za czujność już poprawiłam :)

Może to Cię zainteresuje