Znajdź swój przepis

Ciasto pijak

17 października, 2017

Ciasto pijak to wielowarstwowy deser o dosyć mocnym smaku alkoholu. Doskonałe ciasto dla dorosłych, ale równie smaczne bez dodatku  alkoholu w wersji dla dzieci. Przepyszne, słodkie i kremowe ciasto.

Kilka warstw ciasta sprawia, że jedząc poznajemy smak delikatnego biszkoptu o mocnym alkoholowym smaku, pyszny dżem śliwkowy, który doskonale ożywia deser. Słodki makowo-kokosowy blat, leciutki krem z mascarpone oraz na wierzchu biszkopty polane polewą czekoladową oraz obsypane posypką.

W oryginale do tego ciasta powinno się dodawać krem budyniowy, ale według mnie byłby za ciężki i wykonałam troszeczkę lżejszą wersję kremu na bazie kremówki i mascarpone. Według mnie strzał w dziesiątkę, ciasto zyskało i było niesamowicie smaczne.

Dżem śliwkowy lub powidła możesz zastąpić np. marmoladą wieloowocową dobrej jakości.

Całość tworzy bogate i wielowymiarowe ciasto, doskonałe na uroczystości rodzinne lub imprezy.

Ciasto pijak przypadnie do gustu wielu osobom i na pewno będzie chwalone za swój smak. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto pijak

CIASTO PIJAK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:

  • 4 białka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 100 ml wody
  • 100 ml wódki

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • mały słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • posypka czekoladowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki np. drewnianej w kilku porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Wiórki, mak oraz przesiany proszek mieszamy ze sobą. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy niewielką ilość cukru cały czas miksując, aż masa będzie gęsta. Dodajemy w kilku niedużych porcjach mak oraz wiórki i delikatnie mieszamy. Identyczną formę jak na biszkopt wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy w temp. 160 C przez około 40 min. wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem lub powidłami. Układamy warstwę ciasta makowego. Następnie wykładamy krem śmietankowy oraz układamy jeden obok drugiego biszkopty (biszkopty również można namoczyć w ponczu z wody i alkoholu). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy posypką czekoladową.

ciasto pijak ciasto pijak przepis ciasto pijak

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Gdzie można kupić taką posypkę ? Madalena

    1. Widziałam w Tesco i Auchan:)pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x