Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami

Biszkopt z jabłkami

Październik 27, 2017 , 2764 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych i najszybszych ciast z jabłkami jakie piekłam. Leciutkie, puszyste i do tego nieco wilgotne z kawałkami jabłek. Idealne w jesienne wieczory.

Ciasto wykonujemy niemal identycznie jak biszkopt pod tort. Jedyną różnicą jest dodatek oleju i proszku do pieczenia, ale przez te dodatki ciasto zyskuje na wysokości i wilgotności.

Rewelacyjne ciasto do przewożenia i długo zachowuje swoją świeżość. Natomiast najlepsze jest zaraz po wystudzeniu.

Warto jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Jeśli nie czujesz się zbyt mocna w kuchni, a masz chęci zmierzyć się z ciastem i wykonać samodzielnie jakiś prosty przepis to na pewno polecam Ci na początek to ciasto. Tutaj nie ma mowy, aby pojawił się zakalec.

Biszkopt z jabłkami nie jest wykwintnym ciastem, ale swoja prostotą i smakiem sprawia,  że raz na jakiś czas mamy ochotę na właśnie takie proste ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

ciasto biszkoptowe z jabłkami

BISZKOPT Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, średnie

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę (możemy lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie mieszamy.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy kawałeczki jabłek (nie dawać zbyt dużo jabłek na środek bo bardziej opadnie). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie oprószamy cukrem pudrem.

ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami

Może to Cię zainteresuje