Ciasto kinder pingui


Ciasto kinder pingui wzorowane na znanym batoniku. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy i warstwa czekolady w środku. Przepyszne i zarazem proste do przygotowania ciasto.

Biszkopt z dodatkiem mleka i oleju jest cięższy od tego tradycyjnego, ale jest także bardziej wilgotny.

Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lekki, puszysty i bardzo prosty.

Warstwa czekoladowa w środku oddziela krem na dwie warstwy i fajnie wygląda po przekrojeniu. U mnie warstwa była dosyć gruba dlatego po przekrojeniu się łamała. Dodaj cienką warstwę, a ładnie da się przekroić i stworzy jednolitą całość.

Wierzch ciasta polałam polewą czekoladową. Natomiast biszkopt możesz lekko nasączyć np. mocnym i słodkim naparem kawy lub herbaty. Dodatkowo w wersji dla dorosłych możesz nieco dodać alkoholu.

Ciasto kinder pingui to jedno z lepszych i prostszych ciast. Przypomina trochę wuzetkę, ale warstwa czekolady fajnie kontrastuje w cieście i daje fajny efekt. Ciasto doskonałe na spotkania, imprezy lub urodziny. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kinder

CIASTO KINGER PINGUI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko oraz olej. Następnie dodajemy w kilku niewielkich porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier i łączymy.
Jeden blat ciasta przekładamy do formy (możemy lekko nasączyć np. słodkim naparem z kawy), wykładamy połowę kremu.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ostudzoną polewę wylewamy na krem i wyrównujemy. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy pozostałym ciastem.
Masło roztapiamy razem z czekoladą i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

ciasto kinder
ciasto kinder
ciasto kinder

wydrukuj teraz