Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta bezglutenowe, Desery

Rafaello z kaszy jaglanej

Marzec 21, 2018 , 46030 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne i proste rafaello z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym. Zdrowy i sycący deser o intensywnym smaku kokosa.

Przepis wykonasz błyskawicznie, wystarczy zmielić składniki i nakładać do pucharków lub szklaneczek.

Rewelacyjny deser dla osób na diecie, dzieci lub dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Rafaello jaglane to deser bezglutenowy i w dodatku bez mleka krowiego.

Jeśli lubisz smaki, które ze sobą kontrastują do środka dodaj świeże maliny, truskawki lub wiśnie.

Rafaello z kaszy jaglanej lub jak kto woli jagielnik kokosowy to pyszny, prosty deser o niesamowicie kokosowym smaku. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowałaś tej zdrowszej i mniej kalorycznej wersji popularnego Rafaello.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

jagielnik kokosowy

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 5 łyżek ksylitolu lub 2-3 łyżki miodu itp.
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 paczka herbatników np. bezglutenowych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wodę doprowadzamy do wrzenia razem ze szczyptą soli i dodajemy kaszę przepłukaną kilkukrotnie w zimnej wodzie (możemy dodać łyżkę oleju np. rzepakowego), delikatnie mieszamy. Gotujemy około 15 min. pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do wystudzenia.
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
Herbatniki dobrze rozdrabniamy. Do pucharków lub szklanek wsypujemy na dno herbatniki. Następnie dodajemy masę jaglaną (1/3 masy zostawiłam do wykonania kuleczek jaglanych). Wkładamy do lodówki. Przed podaniem z pozostałej masy jaglanej schłodzonej formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na masie jaglanej w szklaneczkach. Do środka można również dodać owoce np. maliny.

jagielnik kokosowy
jagielnik kokosowy
jagielnik kokosowy
jagielnik kokosowy
jagielnik kokosowy

  • ella

    Ile kalorii ma 1 szklanka deseru?

  • Dalrae

    Na ile porcji jest podana ilość składników??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      U mnie 4 duże pucharki + kilka kuleczek :)

Może to Cię zainteresuje