Naleśniki bezglutenowe


Najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe jakie do tej pory jadłam. Cienkie z chrupiącymi brzegami i do tego nie czuć, że są z mąki jaglanej. Doskonałe w wersji na słodko i z nadzieniem słonym. Żółciutkie z serkiem i owocami sezonowymi wyglądają przepięknie.

Naleśniki bezglutenowe wykonuje się w bardzo podobny sposób do tradycyjnych. Jedyną różnicą jest tzw. odpoczynek ciasta. Ciasto z czasem gęstnieje i ma lepszą konsystencję.

Do ciasta użyłam mleka krowiego, ale możesz dodać dowolne mleko roślinne.

Ciasto pod czas smażenie może sprawiać problemy podczas przewracania. Prostym sposobem jest dobre wysmażenie placka, wtedy nie łamie się i jest zwarty. Jeśli masz patelnie do naleśników będzie ci troszkę łatwiej smażyć.

Naleśniki bezglutenowe to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu w diecie lub chcą urozmaicić i poznać nowe smaki w kuchni. Doskonałe dla dzieci, tutaj nie ma mowy wyczuwalnego smaku kaszy jaglanej. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, placki i racuchy.

naleśniki bezglutenowe

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka, duże
  • 400 ml mleka np. roślinnego
  • 40 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

Mąki przesiewamy do miseczki. Dodajemy jajka, mleko, sól oraz roztopione masło. Mieszamy tylko do połączenia i zostawiamy pod przykryciem na 1 godz. Po tym czasie mieszamy, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę wody. Patelnie mocno rozgrzewamy i wylewamy ciasto jednocześnie równomiernie rozprowadzając po patelni. Smażymy na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Dopiero dobrze wysmażony naleśnik ładnie się przewraca.

naleśniki bezglutenowe
naleśniki bezglutenowe
naleśniki bezglutenowe

wydrukuj teraz