Ciasto marchewkowe z mascarpone


Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.

Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.

Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.

Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:

  • 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 100 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu

Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

wydrukuj teraz