Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka z bezą

Październik 5, 2018 , 6479 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szarlotka z bezą to klasyczny wypiek jesienny. Kruche ciasto, warstwa z jabłkami i do tego piankowa beza, która na zewnątrz jest chrupiąca. Przepis ten jest tak prosty, że koniecznie musisz wypróbować.

W sezonie jesiennym najlepsze ciasto i najprostsze jakie znam. Jabłka do szarlotki najlepiej jeśli będą kwaśne, wtedy fajnie będą kontrastowały ze smakiem bezy. Odmiana szara reneta lub antonówka będą jak najbardziej pasowały.

Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i zamrozić. Natomiast jeśli się długo chłodzi wystarczy wyjąc je wcześniej, aby nieco „odeszło” i dało się ścierać na tarce.

Beza jest w środku leciutka i piankowa, natomiast na zewnątrz tworzy chrupiącą warstwę.

Szarlotka z bezą to jedno z tych wypieków, które większości smakują i nie wymagają zbyt dużych umiejętności. Doskonałe jesienne ciasto, które zachwyca swoimi smakami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szarlotka

SZARLOTKA Z BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 żółtka, duże
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • ok. 800 g jabłek np. szara reneta
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) lub kaszki manny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o wym 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy razem z cukrem oraz proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do zamrażarki. Po tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto na dno tortownicy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 18-20 min. do lekkiego zarumienienia.
Jabłka kroimy w kosteczkę i przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę oraz soku i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukier, cynamon oraz proszek budyniowy lub kaszkę i mieszamy. Zestawiamy na bok na czas przygotowania bezy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz przesiany proszek budyniowy i miksujemy tylko do połączenia.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie białka (można na wierzchu wykonać wzorek za pomocą tzw. szpachelki cukierniczej lub widelcem). Pieczemy w temp. 150 C przez około 30 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 15 min. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowujemy szczelnie owinięte folią.

szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka

Może to Cię zainteresuje