Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto Bajeczne

Listopad 16, 2018 , 36578 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przekładane ciasto bajeczne z biszkoptem, warstwą owocową, kremem budyniowym, kremem śmietankowym i wiórkami koksowymi. Świetne ciasto do wykonania na przeróżne okazje i święta.

Kilka warstw, które nie tylko do siebie pasują, ale każda część ciasta ma inny smak i konsystencję.

Leciutki biszkopt, warstwa z dżemu ( u mnie dżem z kilku owoców), krem budyniowy, okrągłe biszkopciki i do tego na wierzch leciutki krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.

Wiórki możesz zamienić np. na lekko podprażone płatki migdałowe.

W sezonie na owoce możesz zastąpić dżem świeżymi owocami wymieszanymi z galaretką lub żelatyną.

Ciasto pomimo kilku warstw dosyć szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest mega smaczne i jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam na święta lub bardziej uroczyste okazje rodzinne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto bajeczne

CIASTO BAJECZNE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych lub podłużnych
  • 500 g dżemu np. wiśniowego lub truskawkowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ok. 100 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Dodajemy do dżemu i dokładnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo do gorącego mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy na tężejący dżem. Układamy biszkopty jeden obok drugiego.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopciki i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

ciasto bajeczne
ciasto bajeczne
ciasto bajeczne
ciasto bajeczne
ciasto bajeczne

inspiracja: zjemto.blox.pl

Może to Cię zainteresuje