Ciasto czekoladowe z awokado i cukinią


Proste i zdrowe ciasto czekoladowe z awokado i cukinią bez dodatku masła. Mocno czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto.

W cieście zupełnie nie jest wyczuwalne ani awokado ani cukinia. Podczas pieczenia czuć cynamon i czekoladę.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo prosty i zawiera kilka składników. Awokado sprawia, że nie trzeba dodawać masła lub oleju, a zawiera zdrowe tłuszcze.

Konsystencja przypomina nieco brownie jest dosyć ciężkie, ale w przypadku ciast czekoladowych to zaleta.

Do środka możesz dodać drobno posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, natomiast wierzch polać polewą z czekolady.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z awokado

CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO I CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki tartej cukinii *
  • 1/2 szklanki puree z awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady np. deserowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

* cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i cynamonem. Jajka miksujemy razem z awokado, cukrem, wanilią i solą Następnie dodajemy tartą cukinię oraz suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe z awokado
Ciasto czekoladowe z awokado
Ciasto czekoladowe z awokado
Ciasto czekoladowe z awokado

wydrukuj teraz