Znajdź swój przepis

Ciasto na maślance z truskawkami

17 czerwca, 2019

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką to typowo letni wypiek, który wykonasz z przeróżnymi owocami sezonowymi.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i wystarczy przestrzegam kilku wskazówek. Składniki na samo ciasto muszą być w temp. pokojowej. Różnica temperatur może spowodować zakalec.

Ciasta nie można zbyt długo miksować, ponieważ będzie miało ciężką konsystencję.

Do środka możesz dodać truskawki, wiśnie, morele, jagody lub inne dowolne owoce sezonowe. Nie dodawaj mocno soczystych owoców, ponieważ mogą spowodować zakalec.

Ciasto na maślance z truskawkami to prosty i szybki wypiek. Lekkie i wilgotne ciasto, soczyste owoce i do tego chrupiąca kruszonka to strzał w dziesiątkę latem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto na maślance

CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 lub większa wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub widelcem, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). Następnie dodajemy niewielkim strumieniem maślankę oraz olej cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę oraz ekstrakt z wanilii i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i na wierzchu układamy kawałki truskawek oraz oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto na maślance Ciasto na maślance Ciasto na maślance

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry :) a jak wyglada sprawa z owocami mrożonymi? Trzeba je dać do odcedzenia?

    1. aneta Autor says:

      Nie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x