Znajdź swój przepis

Kruche babeczki z owocami leśnymi

3 maja, 2012

Popularne amerykańskie ciasta z kratką zainspirowały mnie do stworzenia przepisu na kruche babeczki z owocami leśnymi. Babeczki łączą w sobie słodycz ciasta kruchego i połączenie lekko kwaśnych owoców.

Dla mnie połączenie idealne, a Wy musicie sprawdzić sami:) Babeczki można wykonać z dowolnych owoców, łącząc z bitą śmietana, lodami lub ulubioną polewą.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. pół kilograma mieszanki owoców leśnych ( świeżych lub mrożonych )

 Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).

Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząc kratkę.
Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x