Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Proste ciasto jogurtowe z malinami – przepis

Lipiec 2, 2012 , 171315 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
jogurtowe-z-malinami-4

Ciasto na bazie jogurtu, kto próbował ten wie, jakie jest pyszne, wilgotne i pulchne. Maliny dodają lekkiej kwaśności dla słodkiego ciasta. Korzystajmy ile możemy w letnim okresie i pieczmy jak najwięcej ciast z owocami, ustępując ciężkim kremowym przekładańcom. Sezonowość powinna nam towarzyszyć w jadłospisie przez cały rok:). Za przepis dziękuję gosi99. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz magda Sierpień 24, 2017 at 20:01

    Po dodaniu maki miksować czy mieszać drewniana łyżką?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 28, 2017 at 08:39

      Możesz zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać drewniana łyżką :)

  • Odpowiedz Beata Listopad 23, 2016 at 16:39

    A czy maliny mogą być mrożone? Czy układać je na cieście rozmrożone? Pozdrawiam!

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 23, 2016 at 18:42

      Układaj je najlepiej jeszcze zamrożone :)

  • Odpowiedz Beata B. Wrzesień 17, 2016 at 11:08

    ciasto wysmienite , piekłam juz wiele razy i za kazdym razem wyrasta i jest pyszne , ilosc cukru wystarcajaca ma byc slodkie i yakie włąsnie jest . dziekuje i polecam :)

  • Odpowiedz Magda Z. Kwiecień 9, 2016 at 15:51

    Piekłam już kilkakrotnie i ja i koleżanka, której poleciłam przepis. Wychodzi świetne. Dziękuję i polecam przepis!

  • Odpowiedz Paulinka Listopad 5, 2015 at 11:49

    Wyszedł mi zakalec, chociaż piekłam 10 minut dłużej niż w przepisie. :( A 1 i 3/4 szklanki cukry to zdecydowanie za dużo, był strasznie słodki (tak, próbowałam tego zakalca).

  • 1 2

    Dodaj komentarz