Dzisiaj przepis na kruchy placek z jabłkami, który jest prosty i niezawodny. Mus jabłkowy możecie przygotować dzień wcześniej, tak jak ciasto i upiec następnego dnia. Placek jest przepyszny i nie za słodki. Wspaniale współgra z lekką słodyczą jabłek. Ja swoich nie dosładzałam, ale jeśli macie odmianę bardzo kwaśną można dodać łyżkę cukru. Oczywiście jeśli macie własnej roboty mus z jabłek nie musie korzystać z tego przepisu tylko dodać swój domowy. Z przepisu : Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.
KRUCHY PLACEK Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki maślanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
- 1,5 kg jabłek
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- 1 duże jabłko
- cukier kryształ do posypania wierzchu
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, żółtka, maślankę oraz masło i wszystko razem łączymy. Gdy składniki na ciasto są wymieszane zagniatamy je chwilę, aż stanie się jednolite i sprężyste. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 30 min. do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie przekładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i dolewamy ok. 1/4 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Jeśli używamy mocno kwaśnych jabłek mus możemy lekko dosłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wkładając je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia lub folii. Ułatwi to wałkowanie, ponieważ ciasto jest dosyć klejące. Jedną część papieru zabieramy i przekładamy ciasto do formy, pozbywamy się drugiej części. Wystające ciasto możemy wyciąć przed włożeniem do formy lub po.
Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Układamy na musie w niewielkich odstępach. Oprószamy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 50-60 min. Ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest zarumieniony. Smacznego.