Szarlotka tatrzańska na kruchym cieście


Kolejna szarlotka, którą wykonałam tej jesieni w przypływie miłości dla jabłek. Przepis na to ciasto wymagało trochę pracy ode mnie, ponieważ nie mam w domu żadnej tarki, która pokroiłaby jabłka w cienkie plastry. Do tej szarlotki zużywamy dużą ilość jabłek bo aż 3 kg. Jeśli chcesz, aby szarlotka uzyskała piękną warstwę wystarczy plastry układać jeden na drugim w rzędach i wtedy mamy idealny wygląd szarlotki tatrzańskiej. Skądinąd nazwa rewelacyjnie nadaje się do tej szarlotki.

W każdej szarlotce najważniejszym składnikiem są jabłka. Najlepsze są lekko kwaśne, soczyste i twarde. Nie używaj jabłek z supermarketów, które smakują jak wata. Wybieraj jabłka od lokalnych sprzedawców, na targach. Te jesienne, które teraz rosną na jabłoniach z czerwoną skórką są najlepsze dla mnie. Polecaną odmianą jest też szara reneta z zieloną skórką i lekkimi przebarwieniami w kolorze szarym. Im słodsze jabłka tym mniej cukru dodawaj do ciasta.

Szarlotka tatrzańska z tego przepisu najlepiej smakuje tego samego dnia. Ja uwielbiam jeszcze ciepłą zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale wtedy gorzej się kroi. Natomiast nie polecam trzymać jej więcej niż dwa dni, ponieważ ciasto zaczyna chłonąć wilgoć i robi się miękkie.

Masz swój ulubiony przepis na szarlotkę lub ciasto z jabłkami?

szarlotka-tatrzanska-przepis-2

SZARLOTKA TATRZAŃSKA NA KRUCHYM CIEŚCIE – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 łyżka smalcu
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany, zimnej

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 3 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Wykonujemy wgłębienie i kroimy na niewielkie kawałki masło. Dodajemy smalec i wszystko szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy do tego użyć malaksera będzie szybciej.

Formę o wym. 20×30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy przekładamy połowę ciasta, wyrównujemy dłońmi. Formę owijamy folią oraz pozostałą część ciasta i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. lub na czas obierania jabłek.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki ok. 3 mm. grubości. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy przesiany cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i wszystko delikatnie mieszamy. Jabłka przekładamy do formy (możemy układać plastry jeden na drugi, wtedy będzie ciekawszy wygląd). Drugą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek. Wykrawamy pasy, które układamy pod lekkim skosem. Jedna część, a później na wierzch druga część pasów w przeciwnych kierunku. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 50-60 min, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Oprószamy cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na szarlotkę i ciasta z jabłkami.

szarlotka-tatrzanska-przepis

szarlotka-tatrzanska-przepis-10

szarlotka-tatrzanska-przepis-9

wydrukuj teraz