Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką – przepis

January 19, 2015 , 1105704 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pomimo, że najlepiej lubię ciasta z owocami to czasami mam chęć na ciacho z dużą ilością kremu i kalorii.  Wymyśliłam sobie proste ciasto czekoladowe z cudownym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Nie mamy o tej porze roku owoców sezonowych np. malin, truskawek dlatego wykonałam je z galaretką w środku. Taki substytut.

Uwielbiam ten krem na bazie dwóch składników. Nie dość, że wszystko razem ubijamy to nie ma mowy o tym, że coś pójdzie nie tak. Serek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i nie trzeba bitą śmietanę usztywniać żelatyną lub śmietan-fixem.

Galaretki wykonałam dwie, ale objętościowo wystarczy jedna. Chciałam, żeby było bardziej kolorowo i dałam wiśniową oraz agrestową. Fajnie przełamuje smak kremu przez co nie jest mdły.

Ciasto nie wymaga nawilżania, sam krem jest wystarczającym nawilżeniem dla biszkoptu.

Uwaga: ciasto im dłużej leży tym bardziej zyskuje na smaku. Może to zgroza, ale mi najlepiej smakowało po 4 dniach leżakowania w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka

CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 350 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 DODATKOWO:

  • galaretka np. truskawkowa (ja użyłam dwóch kolorów)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Galaretkę zalewamy dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ja użyłam dwóch dla uzyskania rożnych kolorów.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku partiach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia (formę można lekko posmarować margaryną wtedy papier będzie lepiej przylegał). Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Serek i śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na blat biszkoptowy. Galaretkę kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-3

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-1

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-2

Komentarze

  • Reply Magdalena K. May 25, 2017 at 13:50

    Chcialam zapytac o rozmiar blaszki -czy faktycznie ma byc taka mala i kwadratowa?

    • Reply Ilovebake May 25, 2017 at 15:52

      Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło wysokie to wykonaj w blaszce 23-x 23 cm lub nieco większej :)

  • Reply Gosia February 2, 2017 at 11:57

    Termoobieg czy gora dol?

    • Reply Ilovebake February 2, 2017 at 12:41

      Piekłam góra-dół :)

  • Reply Barbara B. January 24, 2017 at 21:44

    Ze względu na to, że mój narzeczony nie jest fanem czekolady na górę nie sypałam czekolady tylko wymieszałam masę z pokrojoną w kostkę brzoskwinią i czekam aż ciasto będzie gotowe do jedzenia :) Już teraz wygląda smakowicie, a i masa była pyszna gdy wyjadałam resztki z miski :D

  • Reply Gosia December 8, 2016 at 11:39

    Nie trzeba najpierw osobno ubić śmietany i dopiero potem wymieszać z mascarpone????

    • Reply Ilovebake December 8, 2016 at 12:04

      Nie ma takiej potrzeby :) Miksuj od razu razem i z czasem jak masa zacznie gęstnieć wszystko razem stworzy jednolity i gęsty krem :)

      • Reply Kasia June 9, 2017 at 21:40

        Zrobiłam tak jak w przepisie, na początku wyglądało okej ale po chwili serek sie zważył i cały krem do wyrzucenia ????????

        • Reply Ilovebake June 10, 2017 at 06:22

          Powinnas dalej miksowac, az do polaczenia :)

  • Reply Joanna November 12, 2016 at 12:51

    A cukier puder do kremu tez dodac bo nie bylo napisane w wykonaniu przepisu a w skladnikach jest

    • Reply Ilovebake November 12, 2016 at 16:16

      Cukier puder dodajemy do kremu wcześniej przesiewając przez sitko :)

    1 2 3 4 5 6

    Leave a Reply