Kruche ciasto z agrestem i serem to niezwykle smaczne ciasto. Kruche ciasto, słodki ser i kwaśny agrest tworzy bardzo ciekawą kompozycję. Agrest pamiętam z czasów dzieciństwa i zawsze kojarzył mi się ze słodkimi kuleczkami. Natomiast ten, który kupiłam ostatnio jest kwaśny i nie taki jak z dawnych czasów. Może chodzi o odmianę, a może o to, że nie był dojrzały. Nie wiem, ale byłam zaskoczona smakiem.
Kwaśny smak agrestu akurat w tym cieście bardzo mi pasuje. Ciasto zyskuje świeżość i nie jest mdły. Oprószone dużą ilością cukru pudru jest mega smaczne. Ciasto jest kruchutkie i wypełnione pyszną i słodką masą serową.
Nie jest to klasyczny sernik, ponieważ ciasto nie jest wysokie. Raczej można je nazwać plackiem z agrestem. Ciasto możesz upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe, ale ja radzę piec w podobnej do mojej.
Kruche ciasto z agrestem doskonale sprawdzi się w sezonie na owoce i można dodawać je przeróżne np. truskawki, maliny lub jagody. Opcji masz dużo i smak na pewno będzie wyśmienity.
Jeśli chcesz wykorzystać białka możesz na agrest wyłożyć ubitą pianę z białek z cukrem. Ja pominęłam ten etap i upiekłam bez niej.
Jeśli lubisz słodko-kwaśne połączenia to ciasto kruche z agrestem będzie doskonałym wypiekiem dla Ciebie i na pewno tak jak ja bardzo je polubisz.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM I SEREM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 750 g twarogu półtłustego, mielonego
- 2 jajka
- 80 g masła lub margaryny, roztopionej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 500 g agrestu
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem, możemy użyć do tego malaksera lub rozdrabniacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy sól oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki ma 2 godz.
Formę o wym. 24 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło.
Ser miksujemy z jajkami, następnie dodajemy cukry, roztopione masło i na koniec przesianą skrobię ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy umyty i osuszony agrest, następnie ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do lekkiego zarumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprószamy obficie cukrem pudrem.
Beautiful!
Przepysznie wygląda ten placek, z przyjemnością porwałabym kawałek do poobiedniej herbaty:)
Ależ smakowicie wygląda, cudne ciacho: )