Tort orzechowy


Tort orzechowy na bazie biszkoptu orzechowego z kremem na maśle orzechowym przypominającym w smaku michałki, przełożony dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki. Tort jest przepyszny w smaku, słodki, delikatny, mocno orzechowy i wilgotny. Jest to na pewno jeden z pyszniejszych tortów jakie do tej pory piekłam.

Do toru użyłam dosyć specyficznego połączenia orzechów: migdałów, nerkowca i ziemnych. Nadały mu cudownego smaku i aromatu.

Krem to połączenie kremówki, mascarpone i masła orzechowego. Wychodzi Nam bardzo smaczny krem o delikatne strukturze i smaku przypominającym cukierki michałki. Bardzo prosty w wykonaniu i nie ma mowy o zważeniu się lub złych proporcjach.

Dla nadania wyrazistości użyłam dżemu porzeczkowego, który miałam w domu, ale idealnie wkomponuje się tutaj także dżem malinowy. Biszkopt orzechowy lekko nasączamy, ale nie za dużo ponieważ dżem będzie jeszcze dodatkowo nawilżał Nam blaty.

Boki tortu udekorowałam posiekanymi drobno orzechami, natomiast wierzch spiralkami z roztopionej gorzkiej czekolady. Tort wygląda bajecznie i jeszcze lepiej smakuje.

Tort orzechowy polecam wykonać dzień wcześniej wtedy krem mocniej stężeje w lodówce i warstwy będą miały czas, aby się przegryźć, a ciasto będzie się ładniej kroiło.

U mnie w domu jest to jeden  z najbardziej lubianych tortów i po jednym kawałeczku stwierdziliśmy, że jest niesamowicie pyszny i bardzo dobrze skomponowany smakowo. Biszkopt orzechowy, krem orzechowy i boki z posiekanymi orzechami po prostu cudowna bomba orzechowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tory.

tort orzechowy

TORT ORZECHOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów np. migdałów, nerkowca, ziemnych
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • ok. 150 g dżemu malinowego lub porzeczkowego
  • ok. 150 g posiekanych orzechów np. migdałów, ziemnych, nerkowca
  • 50 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do dobrze zmielonych orzechów i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Następnie po jednym żółtku, miksujemy tylko do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki i mieszamy dużą drewniana łyżką lub szpatułką. Mieszamy delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy w ciepłym piekarniku. Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.

Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce masło orzechowe i na koniec przesiany cukier puder.

Jeden blat biszkoptu układamy na patrze lub na dużym talerzu. Lekko nasączamy ponczem (wszystkie składniki na poncz mieszamy razem), smarujemy niewielką ilością dżemu. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego. Układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy. Smarujemy dżemem i kolejną częścią kremu. Powtarzamy ostatni raz te same czynności. Boki tortu dekorujemy drobno posiekanymi orzechami. Czekoladę przekładamy do woreczka foliowego. Zawijamy i wkładamy do gorącej wody, aż się roztopi. Róg woreczka lekko nacinamy i wyciskamy dowolne kształty na wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy
tort orzechowy

wydrukuj teraz