Sernik z karmelem i popcornem


Delikatny i kremowy sernik z karmelem i popcornem. Niebanalne połączenie smaków, które na pewno zaskoczy nie jedną osobę.

Sernik jest lekki, kremowy i nie za ciężki. Spód możesz wykonać zamiast herbatników z ciasta kruchego wcześniej podpieczonego.

Domowy karmel solony jest bardzo prosty w przygotowaniu i smakuje jak snickers. Jest gęsty słodki z odrobiną słonego posmaku, który wyostrza smak.

Na wierzch uprażony popcorn. Chrupiący i lekko słony, który idealnie pasuje do karmelu.

Sernik z karmelem i popcornem to niestandardowy pomysł na deser, który na pewno zaskoczy Twoich gości. Połączenie twarogu z słodkim karmelem i chrupiącym popcornem to strzał w dziesiątkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z karmelem

SERNIK Z KARMELEM I POPCORNEM

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 jajka, duże
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 x budyń waniliowy, proszek

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników maślanych
  • popcorn do uprażenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przekładamy do miseczki dodajemy cukier i wanilię, miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wlewamy kremówkę i dodajemy przesiany proszek budyniowy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165 C przez około 50-60 min. Masa powinna być na środku lekko sprężysta. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Cukier przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż zacznie być całkowicie rozpuszczony i będzie miał bursztynowy kolor. Podczas podgrzewania możesz raz na jakiś czas przemieszać masę. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia. Podczas wlewania uważaj, ponieważ masa będzie wrzała. Na koniec dodajemy masło i sól i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykładamy na wierzch sernika, następnie dodajemy uprażony popcorn.

sernik z karmelem
sernik z karmelem
sernik z karmelem
sernik z karmelem
sernik z karmelem

wydrukuj teraz