Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta z mascarpone i owocami

Lipiec 15, 2019 , 28392 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tarta z mascarpone i owocami to w lipcu najlepszy sposób na połączenie różnorodnych sezonowych owoców, których mamy pod dostatkiem.

Kruche i chrupiące ciasto przykryte leciutki kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana malinami i jagodami, ale mogą być przeróżne owoce sezonowe.

Tarta z mascarpone i owocami to jeden z najprostszych przepisów na deser letni jaki znam.

Ciasto możesz wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczemy w dniu, w którym chcemy napełnić kremem.

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wykonaniu, wtedy spód z kruchego ciasta jest najsmaczniejszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta z mascarpone

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • owoce na wierzch

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy. Dociskamy do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy nożem lub przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie zdejmujemy folię i nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone, aż uzyskamy gęsty i jednolity krem. Dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy świeżymi owocami.

Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone

Komentarze

  • Odpowiedz Doris Lipiec 20, 2019 at 09:52

    Pani Aneto,
    jakiej wielkości jest forma na tartę? moja ma 24 cm i nie jestem pewna czy proporcje składników będą dobre.

    pozdrawiam :)

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 22, 2019 at 09:06

      Bedzie odpowiednia :)

  • Odpowiedz Dorota Lipiec 15, 2019 at 21:17

    Trudno byłoby znaleźć osobę, która potrafiłaby oprzeć się tej tarcie.

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 16, 2019 at 09:18

      Dziękuję :)

    Odpowiedz na „DorisAnuluj odpowiedź