Szarlotka bezglutenowa na mące kukurydzianej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Pyszna, krucha i zarazem delikatna z jabłkami i cynamonem.
Ciasto jest bardzo proste i można je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jabłka do szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych. Można je lekko poddusić, ale nie jest to koniecznie.
Szarlotka bezglutenowa to przepis idealny dla osób, które wykluczyły z diety gluten. Pyszna, krucha z dużą ilością jabłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g masła, zimnego
- 1 jajko, zimne
- 1 żółtko, zimne
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1,5 kg jabłek (lekko kwaśnych)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i jajko, dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dno i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie oprószamy spód bułką lub kaszką i dodajemy jabłka, ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez około 50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Czy można zastąpić cukier puder innym, zdrowszym zamiennikiem np.ksylitolem czy erytrolem ?
tak
Fajna propozycja, tylko jest jedno „ale”, a właściwie dwa. I kaszą manna i bułka tarta są źródłem glutenu więc tak nie do końca bezglutenowe jest to ciasto.
można pominąć lub użyć bułki tartej bezglutenowej
Witam!
Tytuł bezgkutwnowa zobowiązuje. W przepisie jest bułka tarta lub kasz manna a one zwierają gluten. Radzę zmienic na kaszę kukurydzianą. Wtedy będzie przepis będzie bezglutenowy.