Muffinki marmurkowe na oleju


Muffinki marmurkowe na oleju to szybkie babeczki dwukolorowe na bazie ciasta waniliowego i kakaowego. Szybkie i proste z kilku składników.

Muffinki są lekkie, puszyste, które możesz polać polewą czekoladową. Do ciasta możesz również dodać kawałeczki gorzkiej czekolady lub rodzynki. Olej możesz zastąpić np. roztopionym masłem w tej samej proporcji.

Muffinki marmurkowe będą doskonałym pomysłem do przygotowania deseru razem z dziećmi lub do zabrania ze sobą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Muffinki marmurkowe
MUFFINKI MARMURKOWE NA OLEJU SKŁADNIKI NA BABECZKI ILOŚĆ: 8 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżki kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. W drugim naczyniu miksujemy jajka razem z cukrem, wanilią, mlekiem i olejem. Dodajemy do suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Dzielimy na dwie części dodając do jednej przesiane kakao. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej dodajemy po łyżce raz jasną raz ciemną masę, aż do całkowitego wykorzystania ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.

Muffinki marmurkowe

wydrukuj teraz