Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto powidłowy obłoczek

Październik 29, 2020 , 60995 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto powidłowy obłoczek na bazie kakaowego biszkoptu z powidłami, kremem maślanym oraz orzechowym z chrupiącą bezą.

Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem powideł śliwkowych, które doskonale pasują jako kontrast dla słodkiej bezy.

Ciasto można wykonać w dwóch etapach: wcześniej ciasto i następnego dnia bezę lub odwrotnie.

Bezę przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku i nakładamy na ciasto przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.

Ciasto powidłowy obłoczek będzie doskonałym ciastem jesiennym na rodzinne spotkania, święta lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto powidłowy obłocze

CIASTO POWIDŁOWY OBŁOCZEK

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła np. Lurpak, temp. pokojowa
  • 3 łyżki masy kajmakowej, orzechowej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami.
600 ml mleka zagotowujemy razem cukrem i wanilią. Do pozostałego dodajemy przesiany proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na powidła i przykrywamy biszkoptem oraz ponownie smarujemy powidłami. Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wykładamy na powidła. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie przesiewamy mąkę oraz dodajemy sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia i tworzymy fikuśny kształt np. łyżką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem nakładamy bezę na ciasto i kroimy.

Ciasto powidłowy obłocze
Ciasto powidłowy obłocze
Ciasto powidłowy obłoczek

Komentarze

  • Odpowiedz Sylvia Listopad 21, 2020 at 17:49

    Pyszne ciasto. Tylko beza wyszla mi gumowata…nastepnym razem upieke biszkopt na wierzch

  • Odpowiedz Renta Listopad 11, 2020 at 23:00

    Bardzo smaczne,ale krem budyniowy po dodaniu masy kajmakowej zrobił się płynny…
    Jaki zrobiłam błąd?

  • Odpowiedz Joanna Październik 30, 2020 at 19:50

    Mój nawet z masłem nie jest sztywny. Wyszedł mi bardzo rzadki, zastanawiam się czy w ogóle wykładać go na ciasto czy w kosz i zrobić go jeszcze raz?

  • Odpowiedz Kasia Październik 29, 2020 at 12:56

    Można zrobić taki krem budyniowy bez masła? Zawsze przeraża mnie ta ilość tłuszczu w tym kremie….

    • Odpowiedz aneta Październik 30, 2020 at 13:14

      Bez masła nie będzie sztywny :)

    Dodaj komentarz