Mój ulubiony przepis na ciastka z masłem orzechowym i czekoladą. Kruche, lekkie z kawałkami orzechów i czekolady.
Ciasto na ciasteczka możesz wykonać dzień lub dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo się formujemy, ale przede wszystkim sprawia, że są bardziej kruche.
Do ciasteczek użyłam masła orzechowego niesolonego o kremowej konsystencji, ale dodałam dosyć duże kawałki orzeszków ziemnych.
Ciasteczka pod przykryciem możesz przechowywać nawet do 2 tyg.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą to jeszcze lepsza wersja od tradycyjnych ciasteczek orzechowym. W jesienne lub zimowe wieczory doskonałe do kubka herbaty.
TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciastka z masłem orzechowym.
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 250 g masła orzechowego
- 220 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3/4 szklanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy przez około 2-3 minuty, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz sól. Stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po jednym jajku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wsypujemy orzeszki i czekoladę i delikatnie łączymy łyżką. Gotowe ciasto wkładamy na 2 godz. do lodówki lub na całą noc.
Z zimnego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odstępach i spłaszczamy widelcem tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez około 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciastka pyszne ! Zrobię na pewno jeszcze nie raz ;) i wykonałam do nich sama maslo orzechowe
To musi być czysta rozpusta! Omomom :D
:)