Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto kawowy kajmakowiec

Listopad 18, 2020 , 46209 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
Ciasto kawowy kajmakowiec-3

Ciasto kawowy kajmakowiec to połączenie słodkiego i delikatnego kremu pomiędzy biszkoptami z puszystym kakaowym biszkoptem i leciutkim kremem śmietankowym.

Ciasto jest delikatne, słodkie z pysznymi warstwami, które idealnie do siebie pasują.

Podstawą jest nasączony kawą biszkopt kakaowy, następnie słodki krem na bazie masła, kajmaku z odrobiną mascarpone. Krem jest niesamowicie delikatny, kremowy i leciutki. Słodki smak przełamałam odrobiną kawy rozpuszczalnej.

Pomiędzy dodałam okrągłe biszkopty nasączone również kawą. Całość przykryta puszystym kremem śmietankowym i oprószona dla kontrastu kakao.

Ciasto kawowy kajmakowiec to propozycja dla osób, które uwielbiają słodkie ciasta. Kawałek porządnego deseru, który na pewno będzie smakowała nie jednej osobie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto kawowy kajmakowiec

CIASTO KAWOWY KAJMAKOWIEC

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g), klasycznej
  • 200 g serka mascarpone, temp. pokojowa
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mocnej kawy z cukrem, ostudzonej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/2 szklanki mocnej kawy z cukrem.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz serek mascarpone. Na koniec miksujemy z kawą do rozpuszczenia. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, następnie układamy biszkopty lekko nasączone z pozostałej kawie oraz pozostały krem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz stopniowo wlewamy żelatynę. Wykładamy na krem i za pomocą łopatki cukierniczej wykonujemy falę (możesz wykonać zamiennie widelcem). Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto kawowy kajmakowiec

Ciasto kawowy kajmakowiec

Komentarze

  • Odpowiedz Krystian Listopad 21, 2020 at 15:08

    Witam czy krem do ciasta kawowy kajmakowiec musi być rzadkawy a nie gęsty i czy ten krem zastygnie .

    • Odpowiedz aneta Listopad 22, 2020 at 14:34

      powinien w lodówce zastygnąc :)

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź