Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto na kefirze z jabłkami

Październik 5, 2021 , 60115 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami i kruszonką. Niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem owoców.

Ciasto nie wymaga użycia miksera, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Ciasto na kefirze z jabłkami to uniwersalny i prosty przepis, który wykonasz w kilka chwil.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto na kefirze

CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki masła, zimnego

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 jajka, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z cynamonem. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dodajemy zimne masło. Szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Kefir mieszamy razem z cukrem, olejem i jajkami. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy jabłkami i na wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto na kefirze

Komentarze

  • Odpowiedz Aga Październik 14, 2021 at 10:59

    Mieszamy łyżką czy mikserem? :)

    • Odpowiedz Aga Październik 14, 2021 at 11:00

      Już doczytałam :)

  • Odpowiedz Mati Październik 10, 2021 at 23:16

    Witam a czy można zastąpić olej no roztopionym masłem?

    • Odpowiedz aneta Październik 13, 2021 at 18:21

      Tak

  • Odpowiedz Alicja Październik 8, 2021 at 20:33

    Bardzo dobre, wilgotne i szybkie ciasto :) zrobiłam w wersji 1:1 mąka pszenna i owsiana

  • Odpowiedz Magdalena Październik 6, 2021 at 19:57

    Dobry Wieczór Pani,

    czy można zastąpić kefir maślanką?

    • Odpowiedz aneta Październik 7, 2021 at 17:38

      tak :)

    Odpowiedz na „AlicjaAnuluj odpowiedź