Ciasto wiśnia z kawą inką na kakaowym biszkopcie i przełożona maślanymi herbatnikami. Mocno czekoladowe ciasto o wyrazistym smaku i pysznych kremach z soczystymi wiśniami.
Ciasto na leciutki biszkopcie kakaowym nasączonym mocną herbatą w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu. Następnie mocno czekoladowy i intensywny krem czekoladowy z wiśniami w środku. Pomiędzy warstwami maślane herbatniki oraz krem na bazie śmietanki i kawy inki.
Ciasto wiśnia z kawą będzie idealne dla fanów intensywnych smaków. Połączenie czekolady, wiśni i kremu kawowego jest przepyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO WIŚNIA Z KAWĄ
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g wiśni, mrożonych lub świeżych
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kawy zbożowej np Inka
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie herbatników maślanych, duże
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub alkoholu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
lekko
nasączamy
herbatą
z
cukrem
i
ewentualnie
alkoholem.
Mrożone
wiśnie
rozmrażamy
i
odsączamy
z
soku.
200
ml
śmietanki
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Pozostałą
kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
pudrem
oraz
dodajemy
ostudzoną
czekoladę
i
na
najmniejszych
obrotach
miksujemy
do
połączenia.
Na
koniec
łączymy
z
wiśniami
i
mieszamy.
Wykładamy
na
biszkopt
i
przykrywamy
herbatnikami.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
kawę
inkę
(proszek).
Na
koniec
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę
cały
czas
miksując.
Wykładamy
na
herbatniki
i
robimy
falę
widelcem
lub
odpowiednią
cukierniczą
packą.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
tak