Znajdź swój przepis

Masło orzechowe – wartościowe uzupełnienie codziennej diety

30 listopada, 2023

Masło orzechowe to popularna w kuchni amerykańskiej pasta, która zyskuje coraz większe uznanie również w innych krajach świata. To krem tradycyjnie wytwarzany z orzeszków ziemnych, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem, a także cennymi wartościami odżywczymi. Pasty orzechowe stanowią także świetne uzupełnienie diety, które może odmienić smak wielu potraw i dań.

Jak powstaje masło orzechowe?

Masło orzechowe to pasta wytwarzana tradycyjnie z orzeszków ziemnych, znanych również jako orzechy arachidowe czy fistaszki. Co ciekawe, orzechy ziemne tak naprawdę wcale nie są orzechami, lecz przedstawicielami suchych nasion roślin strączkowych, które są zaliczane do rodziny bobowatych. Za twórcę pasty orzechowej uznaje się lekarza Johna Kelloga, który stworzył masło orzechowe jako zdrowy wyrób, który miał przyczynić się do poprawy jakości diety powszechnie stosowanej przez Amerykanów.

Proces powstawania masła orzechowego nie należy do trudnych i skomplikowanych. Wystarczy orzechy ziemne obrać i oczyścić, a w dalszej kolejności uprażyć w wysokiej temperaturze. Następnie fistaszki należy zmielić i pyszna pasta orzechowa gotowa!

masło-orzechowe

Wartości odżywcze pasty orzechowej

Masło orzechowe, które zawiera 100% orzechów ziemnych to energetyczny produkt wysokotłuszczowy, który stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kremie można znaleźć zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i omega-6 czy omega-9. Pasty orzechowe uznawane są również za znakomite źródło białka, a także witamin i składników mineralnych – zawierają m.in. magnez, wapń, potas, witaminy z grupy B czy witaminę E. Masło orzechowe dostarcza do ustroju stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG).

Właściwości i działanie masła orzechowego

Dzięki obecnym w maśle orzechowym składnikom produkt może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. wpływając na obniżenie stężenia frakcji LDL cholesterolu, a także przyczyniając się do zmniejszenia poziomu trójglicerydów w surowicy krwi. Dodatkowo składniki, które można znaleźć w paście orzechowej, mogą wykazywać antyoksydacyjne działanie, a tym samym mogą neutralizować wolne rodniki, zmniejszać stres oksydacyjny i reaktywne formy tlenu.

Krem wytwarzany z orzechów ziemnych może też wykazywać właściwości przeciwzapalne i zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. Ze względu na obecność w produkcie związków polifenolowych, masło orzechowe może rozszerzać naczynia krwionośne oraz działać przeciwzakrzepowo, a co więcej, może pozytywnie oddziaływać na funkcje poznawcze. Jakby tego było mało, krem z fistaszków może korzystnie wpływać na proces syntezy białek mięśniowych, co sprawia, że masło orzechowe jest doceniane także przez sportowców i osoby aktywne fizycznie.

Jakie masło orzechowe jest najlepsze?

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych produktów określanych mianem masła orzechowego – kremy z fistaszków z dodatkami lub bez, a także pasty z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych czy z migdałów. Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Poszukując najlepszej, tradycyjnej pasty orzechowej wytwarzanej z orzechów arachidowych, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na skład produktu, a przede wszystkim na zawartość orzechów ziemnych w wybranym kremie. Im więcej orzechów, tym lepiej. Za najlepsze masło orzechowe uznaje się bowiem wyrób, który zawiera 100% orzechów ziemnych. Smacznym i wartościowym rozwiązaniem może okazać się również masło orzechowe z dodatkiem kakao czy wiórków kokosowych. Lepiej zrezygnować jednak z produktów niskiej jakości, które zawierają zbędne dodatki i wypełniacze, a także znaczne ilości cukru dodanego.

Jeśli zależy Ci na smacznym i wartościowym uzupełnieniu diety, sięgnij po masła orzechowe z oferty OstroVit https://ostrovit.com/pl/menu/masla-orzechowe-18782.html, które wyróżniają się wysoką jakością, prostym składem i doskonałym smakiem!

Post sponsorowany

masło-orzechowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x