Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 2057735 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Komentarze

  • Odpowiedz Helena S. Listopad 11, 2016 at 08:53

    Koniecznie muszę wypróbować :-) Kocham kruche ciasteczka i wciąż szukam tego idealnego przepisu. Z krupczatką zaznajomiłam się już dość dawno. Zazwyczaj dodawałam ją tylko do kruchych ciast, aż do momentu, kiedy odkryłam, że najpyszniejsze cieniutkie chruściki wychodzą właśnie dzięki dodaniu krupczatki. Wierzę w jej „cudowne” właściwości ;-) Pozdrawiam :-)

  • Odpowiedz Sabina Październik 31, 2016 at 12:42

    To najlepsze ciastka jakie jadłam,są bardzo kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia :)

  • Odpowiedz kosmal Wrzesień 28, 2016 at 10:53

    Kruche są smaczne, ale się kruszą za bardzo… :P Podejrzewam, że mi by wyszły bardzo twarde i ciężko by było ułamać nawet okruch :D
    Nie wiedziałem, że są takie proste do przygotowania. No to już wiem, co trzeba zrobić, żeby wyszło jak należy :D Nie jestem panią Gessler, ale coś już tam potrafię.

  • Odpowiedz Anna Lipiec 14, 2016 at 12:44

    A czy można chłodzić trochę krócej, ale w zamrażalniku? Dzieci się niecierpliwią… ????

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 14, 2016 at 12:46

      Minimum jedna godzinę muszą się pochlodzic :)

      • Odpowiedz Anna Lipiec 14, 2016 at 12:50

        Godzinę w zamrażalniku? Obiecałam trzy i czterolatce pieczenie ciasteczek i nijak nie chcą dwie godziny czytać ????

        • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 14, 2016 at 13:41

          W lodowce :) Niestety muszą poczekać jeśli mają być pyszne i chrupiące :) nauka cierpliwosci ;)

          • Anna Lipiec 14, 2016 at 14:54

            Chłodziłam pół godziny w lodówce i pół w zamrażalniku. Wyszły pyszne. Coś czuję, że to dzisiejszy obiad moich dzieci ???? Na pewno jeszcze skorzystamy z tego przepisu!

  • Odpowiedz Mamma Luty 29, 2016 at 08:32

    Ciastka rzeczywiście bardzo kruche, nawet za bardzo:( ale smak doskonały, dokładnie taki, jaki pamietam z dzieciństwa :)

  • 1 2 3 4 5 11

    Odpowiedz na „Helena S.Anuluj odpowiedź