Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 2057600 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Komentarze

  • Odpowiedz Kasia Styczeń 17, 2017 at 19:15

    Czy zółtka mają bć gotowane?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 18, 2017 at 08:00

      Żółtka mają być surowe :)

  • Odpowiedz Agata Grudzień 11, 2016 at 12:43

    Witam czy mogę dodać śmietanę 18?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 11, 2016 at 18:55

      Można :)

  • Odpowiedz Marta Grudzień 4, 2016 at 22:34

    Co zrobiłam nie tak? bo ciasto strasznie mi kruszylo jak chciałam rozwałkować.

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 5, 2016 at 11:01

      Prawdopodobnie było za mało wilgotne. Robiłaś go na bazie masła czy margaryny?

  • Odpowiedz Monika C. Grudzień 1, 2016 at 12:26

    Dzień dobry,
    Czy zamiast na 2-3 godziny mogę zostawić ciasto w lodówce na dłużej, około 10 godzin – i dopiero wałkować i wypiekać?
    Dziękuję!

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 1, 2016 at 16:19

      Jak najbardziej :)

  • Odpowiedz Justyna Listopad 14, 2016 at 20:55

    Ciastka są pyszne! Następnego dnia już ich właściwie nie było :) są bardzo kruche, ale nie kruszą się mocno. Nie są też za słodkie.
    Wielkie dzięki za super przepis!

  • 1 2 3 4 5 6 11

    Dodaj komentarz