Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 2057663 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Komentarze

  • Odpowiedz nina Luty 21, 2017 at 11:43

    Witam. Szklanka w tym przepisie to 200 ml czy 250 ml? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 21, 2017 at 11:54

      250 ml :)

  • Odpowiedz Bianka Luty 10, 2017 at 11:07

    Jak długo mogę przechowywać surowe ciasto w lodowce? Wyszła duza porcja, podzieliłam na dwie kulki, jedna wypiekam a druga chciałabym za 4-5dni. Wytrzyma? :)

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 13, 2017 at 09:43

      W lodówce trzymałabym około 2-3 dni, natomiast ciasto możesz na dłużej po prostu zamrozić.

  • Odpowiedz Kasia Luty 8, 2017 at 15:20

    Chcialabym te ciastka przeslac dzieciom w paczuszce. Maja szanse doleciec w calosci, skoro sa b kruche, czy bezpieczniej uzyc innej maki zamiast krupczatki, aby byly mnej kruche? Pytam, bo nie mam pojecia, jak bardzo sa kruche.

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 8, 2017 at 16:02

      Jeśli nie będą „latać” w opakowaniu lub puszce to na pewno dolecą całe :) Natomiast jeśli chcesz możesz dodać mąki tortowej i krupczatki pół na pół :)

  • Odpowiedz sylwia Styczeń 30, 2017 at 15:01

    Bez proszku do pieczenia?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 30, 2017 at 17:19

      Nie ma potrzeby dodawać proszku :)

      • Odpowiedz ika Listopad 10, 2017 at 21:08

        ciasteczka bardzo dobre,masz jeszcze jakieś przepisy bez proszku do pieczenia,chętnie skorzystam )

  • Odpowiedz Weronika Styczeń 26, 2017 at 15:50

    Czy moglabym zamienić na inną mąkę np. ziemniaczaną?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 27, 2017 at 08:39

      Nie zamieniałabym na mąkę ziemniaczaną, ponieważ mogą mieć dziwny posmak pomimo, że w konsystencji będą kruche i dosyć sypkie.

    1 3 4 5 6 7 11

    Odpowiedz na „sylwiaAnuluj odpowiedź